20/12/13

Απέσυρε η κυβέρνηση τη διάταξη που προβλέπει πλήρη απαλλαγή φόρου για τα ακίνητα των offshore

Απέσυρε τελικά την διάταξη που προβλέπει πλήρη απαλλαγή φόρου για τα ακίνητα των offshore εταιριών ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά το σχετικό δημοσίευμα του protothema.gr και τις πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσε.
Είναι ενδεικτικό ότι πριν την παρέμβαση του υπουργού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης επικαλούμενος το δημοσίευμα που εξηγούσε ότι  το άρθρο 33 του νομοσχεδίου απαλλάσσει από την φορολόγηση τα ακίνητα που ανήκουν σε οφ σορ εταιρίες όταν τα μισθώνουν σε ναυτιλιακά γραφεία και παράλληλα διαγράφει τα σχετικά ποσά που έχουν καταλογιστεί τα τελευταία 4 χρόνια κάλεσε τον κ. Στουρνάρα να μην επιμείνει. Συγκεκριμένα είπε ότι «με βάση το άρ. 33 οι εταιρίες offshore επειδή μισθώνουν τα ακίνητα σε ναυτιλιακές εταιρίες δεν υπόκεινται στον σχετικό φόρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα στήνουν offshore και μετά ένα γραφειάκι ναυτιλιακής και μεταβιβάζουν το ακίνητο και τα δημοσιεύματα λένε ότι έχουν καταλογιστεί ήδη φόροι πάνω από 90 εκατ . ευρώ και δεν θα πληρωθούν καθώς έχει αναδρομική ισχύ το άρθρο από 1.1.2010. Μην επιμείνετε στην διάταξη κ. υπουργέ… μην αφήνετε ανοικτό το παράθυρο».
Απαντώντας ο κ. Στουρνάρας είπε υπερασπίστηκε την ρύθμιση εξήγησε ότι εντάχθηκε στο νομοσχέδιο μετά από εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών και ξεκαθάρισε ότι «όλες οι νομικές οντότητες θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα είναι αυξημένος για όσες offshore εταιρίες δεν αποκαλύπτονται». Πρόσθεσε όμως απευθυνόμενος προς τον κ. Λαφαζάνη «θα την αποσύρουμε προκειμένου να την μελετήσετε καλύτερα και θα το επαναφέρουμε σε άλλο νομοσχέδιο».


Δεν υπάρχουν σχόλια: