10/12/13

Στο 3% η ύφεση το τρίτο τρίμηνο

Ύφεση 3% εμφάνισε το γ' τρίμηνο του 2013 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση για το τρίμηνο. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη σημείωσε μείωση κατά 6,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2012.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 12,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2012.
Αύξηση κατά 5,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,8%) ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εμφάνισαν αύξηση 2,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,1%).
Στην σχετική της ανακοίνωση, η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει πως είναι σε διαδικασία επίλυσης ορισμένων θεμάτων σχετικά με τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ. Η εργασία αυτή εντάσσεται σε γενικότερο πρόγραμμα εργασίας της ΕΛΣΤΑΤ για τις μετρήσεις όγκου και τιμών στους εθνικούς λογαριασμούς και διεξάγεται σε συνεργασία με τη Eurostat.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διατήρησε το αρνητικό πρόσημο για ένατο συνεχή μήνα, υποχωρώντας κατά 2,9% το Νοέμβριο, ύστερα από μείωση 2% ένα μήνα νωρίτερα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αποπληθωρισμό που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 51 χρόνια. Το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό του πληθωρισμού ήταν τον Φεβρουάριο του 1962, όταν ο αντίστοιχος δείκτης μειώθηκε κατά 2,1%.
«Μελανό» σημείο παραμένουν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, κατά 18,7% σε ετήσια βάση, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι ανατιμήσεις στα φάρμακα (κατά 25,3%, σε ετήσια βάση).
Ανατιμήσεις καταγράφηκαν, επίσης, στα καπνικά προϊόντα (4,7%), στις νωπές πατάτες (4,5%), στο νωπό μοσχάρι (2,1%) και στα γαλακτοκομικά- αυγά (1,7%).
Στον αντίποδα, λόγω των μειώσεων στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλήθηκε φθηνότερα κατά 3,4%, σε σχέση με τον Νοέμβριο πέρυσι

Δεν υπάρχουν σχόλια: