17/12/13

Κούρεμα στις επιδοτήσεις φωτοβολταϊκών για να μην αυξηθεί το ρεύμα μέσω του ΕΤΜΕΑΡ

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αποφύγει το αγκάθι μιας νέας μεγάλης αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος ΑΠΕ)  που θα επιβαρύνει εκατομμύρια καταναλωτές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με κούρεμα από το 2014, στις ταρίφες  όλων όσοι επένδυσαν σε φωτοβολταικά πάρκα, με αντάλλαγμα τραπεζικές και άλλες διευκολύνσεις.
 
«Η οικονομική κατάσταση των πολιτών δεν επιτρέπει νέες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια ρεύματος, συνεπώς το ΕΤΜΕΑΡ θα παγώσει» έλεγε πριν από λίγο στο  www.newmoney.gr  κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΕΚΑ.
Ηδη η ΡΑΕ  έχει ενημερωθεί για τα επιπλέον μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η πολιτεία, προκειμένου να μηδενισθεί το αυξανόμενο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ.
 
Οσον αφορλα στις λεγόμενες σταυροειδείς επιδοτήσεις τιμολογίων της ΔΕΗ που έχουν να κάνουν κυρίως με το φτηνό, επιδοτούμενο αγροτικό ρεύμα, φαίνεται πως υπάρχει «κατανόηση» από πλευράς Τρόικας ώστε να μην καταργηθεί η επιδότηση όπως ορίζουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις διότι αυτό θα συνεπαγόταν κατακόρυφες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα. 
 
Τι είναι το «New Deal» στην αγορά ηλεκτρισμού.
 
Το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ ονομάζεται  «New Deal» και  το σχετικό νομοσχέδιο θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση σήμερα ή και αύριο.
 
Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΚΑ, θα ενημερώσει τη ΡΑΕ ότι η τρόικα βρίσκεται πολύ κοντά στο να αποδεχθεί το αίτημα που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση να δοθεί νέα παράταση τουλάχιστον έξι μηνών (μέχρι τον Ιούνιο του 2015), ώστε να επιτευχθεί η μνημονιακή υποχρέωση πλήρους εξάλειψης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ.
 
Οι  αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν με πολιτικά και όχι με τεχνικά κριτήρια, αφού διαφορετικά το ΕΤΜΕΑΡ θα έπρεπε να εκτιναχτεί κατά 97% και να αυξήσει απελπιστικά τους λογαριασμούς ρεύματος.
 
Το ΥΠΕΚΑ θα αναρτήσει πολύ σύντομα στη «Διαύγεια»   το νομοσχέδιο για το «New Deal  προκειμένου να επιτευχθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ ως το τέλος του 2014, χωρίς επιβάρυνση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
 
Στο νομοσχέδιο του "New Deal" θα προβλέπεται διαφορετικό ποσοστό μείωσης των εγγυημένων τιμών, ανάλογα με το χρόνο που έγινε η εγκατάσταση και την απόδοση που έχει ο κάθε επενδυτής. Διαφορετικό επίσης θα είναι το κούρεμα για όσους επιδοτήθηκαν από τον Αναπτυξιακό Νόμο, και διαφορετικό για τα φωτοβολταικά που έγιναν όταν το κόστος των πάνελ ήταν υψηλό.
 
Στο τραπέζι παραμένει το βασικό σενάριο που μιλούσε για κούρεμα 40%- 45% μεσοσταθμικά και από εκεί και πέρα το ΥΠΕΚΑ σε συνεννόηση με την τεχνική ομάδα της Κομισιόν έχει διαμορφώσει κάποιες παραλλαγές του, με διαφορετικά ποσοστά.
 
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που φαίνεται να έχει «κλειδώσει», είναι η διαβεβαίωση από τις τράπεζες ότι δέχονται να παρατείνουν τις δανειακές συμβάσεις των πελατών τους κατά δύο τουλάχιστον χρόνια. Αν δηλαδή κάποιος παραγωγός έχει συνάψει σύμβαση 8 ετών, τότε η διάρκειά της θα αυξηθεί στα 10 χρόνια.
 
Επίσης, στα ανταλλάγματα, έχει αποφασισθεί ότι όσων παραγωγών «κουρευτούν» τελικά οι ταρίφες, θα τους παραταθεί η σύμβαση με τον ΛΑΓΗΕ κατά 5 με 7 χρόνια.
 
Πόσες θα ήταν οι αυξήσεις χωρίς το «New Deal»
 
Ο μοναδικός τεχνικός τρόπος για να επιτευχθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ, είναι να διπλασιασθεί το ΕΤΜΕΑΡ. Εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μιλούν για ανάγκη εκτίναξης του ΕΤΜΕΑΡ κατά 97%, από τα 14,6 ευρώ οι χίλιες κιλοβατώρες στα 29,5 ευρώ.
 
Αλλά κάτι τέτοιο, εκτός της τεράστιας επιβάρυνσης που θα προκύψει για τους καταναλωτές, θα έχει και σαν αποτέλεσμα να εκτιναχθούν ακόμη πιο ψηλά οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ που σήμερα φτάνουν στα 1,2 δισ. ευρώ. Η ίδια η επιχείρηση έκανε λόγω για κίνδυνο «κραχ» στην αγορά γιαυτό και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί προσαρμόστηκαν στη σκληρή πραγματικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: