12/12/13

Συμφωνία για την εκκαθάριση των τραπεζών αλά κυπριακά. Έεερχονται...

Πιο κοντά στη συμφωνία για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών στην ευρωζώνη ήρθαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Ecofin. Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup, μετά την μαραθώνια συνεδρίαση, “καταφέραμε να συμφωνήσουμε στα βασικά σημεία για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης”.
«Καλύψαμε το 95% του δρόμου. Ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης θα δει το φως της ημέρας. Η πολιτική αρχιτεκτονική έχει διαμορφωθεί τώρα σαφώς», δήλωσε με τη σειρά του και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Το γενικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε ήταν η προστασία των φορολογουμένων από την εισφορά τους σε διασώσεις τραπεζών, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου, που το τίμημα πλήρωσαν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι μεγαλοκαταθέτες. "Αυτοί θα δέχονται το πρώτο χτύπημα, θα δέχονται τις πρώτες απώλειες και εάν υπάρχουν περισσότερες απώλειες στη συνέχεια θα μπορούμε να πάμε στο ταμείο" είπε σχετικά.
Έπειτα, όπως σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, εάν χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια αυτά θα παρέχονται από το εκάστοτε κράτος-μέλος.
Το νέο πλαίσιο θα καλύπτει άμεσα τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης. Σε βάθος δεκαετίας θα ιδρυθεί ένα ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης για να συγκεντρώνει κεφάλαια για την εκκαθάριση (50 δις. ευρώ), αλλά αρχικά αυτό θα έχει καθαρά τη μορφή ξεχωριστών εθνικών ταμείων, όπως δήλωσαν υπουργοί. “Στην αρχή, και μέχρι τη δημιουργία της Αρχής εκκαθάρισης τραπεζών, το κάθε κράτος θα έχει την ευθύνη. Αν τα κράτη αντιμετωπίσουν προβλήματα με αυτό, υπάρχει πάντα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)”, είπε συγκεκριμένα ο Ντάισελμπλουμ.
Ιδιαίτερα αρνητική στο ενδεχόμενο να χρειαστεί να πληρώσει για τις προβληματικές τράπεζες των  άλλων χωρών εμφανίστηκε η Γερμανία. Η χώρα αντέδρασε στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το  ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης για την εκκαθάριση των τραπεζών, ωστόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί έσπευσε να τονίσει ότι αυτό θα ήταν η τελευταία λύση για τις τράπεζες.
“Το ακριβές πλαίσιο του πώς θα γίνει αυτό πρακτικά γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο”, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι “η αρχιτεκτονική ενός ενιαίου μηχανισμού θα συζητηθεί περαιτέρω στη Συνάντηση Κορυφής την επόμενη εβδομάδα”. Ο επικεφαλής του Eurogroup πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μια συμφωνία θα έχει επιτευχθεί πριν τα Χριστούγεννα.
«Φθάσαμε στο σημείο, όπου μπορούμε να πούμε ότι θα συμφωνήσουμε την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Πρέπει να στείλουμε ένα κοινό μήνυμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι σταθερός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: