16/12/13

Γιατί η Ελλάδα δεν θα αξιοποιήσει ποτέ τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Κριτική στις ενθουσιώδεις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί πλουσίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου ασκούν ηγετικά στελέχη του ενεργειακού κλάδου στη χώρα, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται εθνική στρατηγική και μακροπρόθεσμο σχέδιο για να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος και να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις.
Σε ρεπορτάζ του το περιοδικό Forbes, κάνει εκτενή αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για την ύπαρξη 4,7 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το περιοδικό, ορισμένα ηγετικά στελέχη του ενεργειακού τομέα πιστεύουν ότι η υπερβολική αισιοδοξία της κυβέρνησης για τα κοιτάσματα φυσικών πόρων όχι μόνο δεν βοηθάει την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά τη βλάπτει κιόλας.
“Θα έπρεπε να σταματήσουν να παραπλανούν το κοινό με ανακοινώσεις και υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιήσουν”, λέει  Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil and Gas. “Ο προηγούμενος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι το Δεκέμβριο του 2012, θα βλέπαμε το πρώτο πετρέλαιο. Ενας άλλος υπουργός είχε πει ότι θα είχαμε κάνει γεώτρηση μέχρι το 2012, αλλά δεν έχουμε καν ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης. Στη συνέχεια, υπάρχουν άλλοι που λένε ότι θα βρεθεί πετρέλαιο, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, στην Ελλάδα. Εφθασαν στο σημείο να δημιουργήσουν και Ταμείο, το οποίο θα διαχειρίζεται τα έσοδα που θα προκύψουν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο'”.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου και στις τρεις άδειες, που πρόσφερε η χώρα στις αρχές του 2012, οι οποίες έχουν μείνει ανολοκλήρωτες λόγω καθυστερήσεων, που σχετίζονται με περιβαλλοντικές εγκρίσεις και λεπτομέρειες συμβολαίων.
“Θα έπρεπε να συγχαρούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό, που ξεκίνησαν τη διαδικασία, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά στις προσδοκίες και το χρονικό ορίζοντα”, τονίζει ο κ. Ρήγας. “Χρειαζόμαστε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, μία εθνική στρατηγική, όχι μία κομματική στρατηγική. Μία εθνική στρατηγική, στην οποία θα πρέπει όλοι να συμφωνούν”.
Σε βραχυπρόθεσμη βάση, τα στελέχη της ενεργειακής αγοράς τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απλοποιήσει τη διαδικασία έγκρισης και στην περίπτωση των νέων εξερευνήσεων και προσπαθειών παραγωγής θα πρέπει να συμπεριληφθεί ένας όρος στα νέα συμβόλαια, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι “η φορολογία και το δημοσιονομικό καθεστώς” θα παραμείνουν ως έχουν, ό,τι και να γίνει τα επόμενα χρόνια.
“Η Ελλάδα έχει την τάση να αλλάζει πολιτικές-αλλάζει φορολογικούς συντελεστές- όχι μόνο σχετικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο- αλλά παντού”, λέει ο κ. Ρήγας. “Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψει μία εταιρεία συμβόλαιο χωρίς να γνωρίζει ποιο θα είναι το φορολογικό καθεστώς. Αυτές είναι επενδύσεις που μπορεί να διαρκέσουν 25 χρόνια. Δεν θα πάρουν το ρίσκο εάν ξέρουν ότι τον επόμενο χρόνο θα της πουν “ο φορολογικός συντελεστής από 25% γίνεται 40%”.
Ανησυχίες υπάρχουν επίσης και ως προς την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, όπως αναφέρει το Forbes, αναφέροντας ότι η Ελλάδα είχε τρεις κυβερνήσεις τα τελευταία 4 χρόνια, με τρεις διαφορετικές πολιτικές στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Forbes, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν σκοπεύει να κρατικοποιήσει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά έχει ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την ενέργεια για να “δημιουργήσει ένα ταμείο ότι οποίο θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης”.


Δεν υπάρχουν σχόλια: