16/12/13

Γιατί από το νέο έτος, οι φορείς των φωτοβολταϊκών, θα είναι οι επόμενοι που θα δουν τις συμβάσεις τους με το κράτος, ν' ανατρέπονται. Προφανής στόχος των κυβερνώντων, η πλήρης ανυποληψία του Ελληνικού κράτους από τους πολίτες, ώστε ο τεμαχισμός του Ελληνικού κράτους να έρθει πιο εύκολα.

Το ΕΤΜΕΑΡ που θα πληρώσουν από την πρώτη Ιανουαρίου τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή δεδομένων την τελευταία στιγμή θα συνιστά πραγματικό σοκ. 

Το Capital.gr παρουσιάζει την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών όπως προκύπτει με βάση τις ανάγκες για να καλυφθούν οι πληρωμές του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ και ταυτόχρονα για να εξαλειφθεί – όπως είναι η μνημονιακή υποχρέωση – το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Ειδικότερα σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας τα νούμερα που προκύπτουν ως προς τη γενική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αλλά και ως προς την υπουργική απόφαση κατανομής ανά κατηγορία κατανέμονται ως εξής: 

Μεσοσταθμικό: 29,5 ευρώ η μεγαβατώρα από 14,6 ευρώ η μεγαβατώρα ( αύξηση 97%) 
Οικιακή χρήση Χαμηλής Τάσης (νοικοκυριά): 39,5 ευρώ η μεγαβατώρα, από 20,8 ευρώ η μεγαβατώρα, αύξηση 90% 
Υψηλή τάση: 3,5 ευρώ η μεγαβατώρα από 1,79 ευρώ η μεγαβατώρα (αύξηση 95%) 
Μέση Τάση: 16,9 ευρώ η μεγαβατώρα από 6,97 έως 8,87 ευρώ η μεγαβατώρα (αγροτική, βιομηχανική κλπ, αύξηση από 90 έως 142%) 
Λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης: 45 ευρώ η μεγαβατώρα από 21,77 ευρώ ( αύξηση 106%) 

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα νούμερα αυτά αφορούν στην αύξηση που θα πρέπει να υπάρξει στο ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2014 όπως προβλέπει η σχετική μνημονιακή υποχρέωση, χωρίς να υπάρξουν νέα μέτρα άλλης μορφής για τον περιορισμό του ελλείμματος. 

Σύμφωνα ωστόσο με πηγές του ΥΠΕΚΑ, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διορθωτικές κινήσεις για τον περιορισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η διαδικασία για τον προσδιορισμό του ΕΤΜΕΑΡ από την οποία προκύπτουν και τα μεγέθη για τις αυξήσεις είναι η συνήθης που γίνεται κάθε εξάμηνο και στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ θα ζητήσει από το ΥΠΕΚΑ ενημέρωση για τα μέτρα που πιθανόν προτίθεται να λάβει στο προσεχές διάστημα. Το ΥΠΕΚΑ θα αποστείλει επιστολή στη ΡΑΕ και θα αποτυπώνει τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και υπό το πρίσμα αυτό, καταλήγουν οι ίδιες πηγές εκτιμάται ότι θα αποτραπεί η αύξηση. Σε κάθε περίπτωση τόσο μεγάλες αυξήσεις δε θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να πληρωθούν από τους καταναλωτές και θα οδηγούσαν σε νέα έκρηξη των ανεξόφλητων λογαριασμούς και νέα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά. 

Σημειώνεται τέλος ότι η βασική εκκρεμότητα και το μοναδικό μέτρο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό ή ακόμη και σε μηδενισμό των αυξήσεων αυτών, είναι το λεγόμενο “new deal” δηλαδή το κούρεμα των τιμών που προβλέπονται από τις υφιστάμενες συμβάσεις. Σε μια τέτοια προοπτική οποίο ωστόσο αντιδρούν δυναμικά και εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι οι φορείς των φωτοβολταϊκών, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι έχουν υπογράψει συμβάσεις με το κράτος (ΛΑΓΗΕ) που πρέπει να τηρηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: