10/12/13

«Μαγειρεμένα» τα ελληνικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με τις Frankfurter Allgemeine Zeitung και Die Tageszeitung!

Τα στοιχεία για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι τεχνητά, αναφέρουν δύο μεγάλες γερμανικές εφημερίδες, σε δημοσιεύματά τους,σήμερα, γύρω από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Τρόικα.
«Το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό είναι αποτέλεσμα λογιστικών τρικ», γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, την ώρα που  Die Tageszeitung δημοσιεύει σχετικό άρθρο με τίτλο «Δημιουργική λογιστική».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τη Deutsche Welle, υπό τον τίτλο «Σε αναστολή», η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό είναι αποτέλεσμα λογιστικών τρικ. Έτσι για παράδειγμα δεν περιλαμβάνει αρκετά δισεκατομμύρια που χρωστά το δημόσιο σε προμηθευτές. Την ίδια ώρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται. Οι πιστωτές το γνωρίζουν αυτό, αλλά το ανέχονται, διότι ενόψει ευρωεκλογών πρέπει πάση θυσία να καταγραφεί μια επιτυχία στην Ελλάδα. Χωρίς όμως ένα νέο κούρεμα η κρίση δεν θα τερματιστεί».
«Δημιουργική λογιστική» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Die Tageszeitung , με αφορμή τη έγκριση του προϋπολογισμού: «Η Ελλάδα αλλάζει την τακτική της, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Θέλει να αποφύγει νέες επιταγές για μέτρα λιτότητας. Το μόνο που αλλάζει είναι η επιχειρηματολογία. Οι Έλληνες δεν εμφανίζονται πλέον ως θύματα μιας αποτυχημένης πολιτικής λιτότητας, αλλά ως υπόδειγμα. Με το σκεπτικό: Όποιος έχει να επιδείξει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό δεν χρειάζεται να κάνει μεταρρυθμίσεις. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται συνεπώς σε όπλο. Θεωρητικά τουλάχιστον η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πάγωμα αποπληρωμής παλαιών χρεών. Την οργή της Ευρώπης θα την άντεχε, διότι πλέον δεν εξαρτάται από πιστώσεις για να λειτουργήσει το κράτος».


Δεν υπάρχουν σχόλια: