30/12/13

Kαλούνται προς έλεγχο όσοι έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό

Επείγουσες κλήσεις σε 20.000 φορολογουμένους οι οποίοι την τελευταία τριετία έβγαλαν πάνω από 10 δισ. ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς όμως προηγουμένως να τα δηλώσουν στην Εφορία, στέλνει το υπουργείο Οικονομικών τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση θέλει μέσα στους επόμενους δύο μήνες και εν όψει των ευρωεκλογών να έχουν ολοκληρωθεί οι συνολικοί έλεγχοι στα εμβάσματα του εξωτερικού, στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα του Λουξεμβούργου και σε όλες τις υπόλοιπες που ερευνούν οι Αρχές, όπως τα σκάφη που είναι νηολογημένα στην Ολλανδία. Απώτερος στόχος είναι να εισπραχθούν τουλάχιστον 5-6 δισ. ευρώ ώστε να δείξει το Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση κυνηγάει το μαύρο χρήμα.  
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μυστική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ στενών συνεργατών του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, στην οποία συζητήθηκαν τρόποι για την ταχύτατη είσπραξη των προστίμων από όσους τα ονόματα βρίσκονται στις λίστες που ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές (Λαγκάρντ, κότερα Ολλανδίας, Λουξεμβούργου), αλλά και των εμβασμάτων του εξωτερικού που ελέγχονται από τη Διεύθυνση Μεγάλου Πλούτου.
Αποφασίστηκε, λοιπόν, αμέσως μετά την αποστολή των 20.000 επιστολών (όσοι έστειλαν στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ τα οποία δεν δικαιολογούνται) να οριστούν δύο εφορίες στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες θα καλούν τους φορολογουμένους να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι τα χρήματα αυτά δικαιολογούνται και για ποιον λόγο δεν δηλώθηκαν. Επί της ουσίας, θα τους ζητήσουν να αυτοκαταγγελθούν. Δηλαδή να παραδεχτούν ότι έκαναν φοροδιαφυγή ώστε να τους επιβληθούν αμέσως τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Τα ποσά θα υπολογιστούν σύμφωνα με τη φορολογική κλίμακα.
Οι δύο αυτές εφορίες δεν θα εξυπηρετούν το ευρύ κοινό, αφού η αποκλειστική τους εργασία θα είναι να δέχονται τους πολίτες τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα των εμβασμάτων. Η διαδικασία θα είναι αρκετά σύντομη, με τον πολίτη να πρέπει να δικαιολογήσει γιατί δεν δήλωσε τα ποσά αυτά. Αποφασίστηκε η συγκεκριμένη διαδικασία επειδή διαπιστώθηκε ότι είναι αργή η έρευνα των εμβασμάτων λόγω της πληθώρας των ονομάτων.  
Το όπλο που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών είναι πρόσφατη απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Θεοχάρη με την οποία άλλαξε τη μεθοδολογία αναφορικά με τους ελέγχους στα εισοδήματα. Εως τώρα η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα, γι’ αυτό πλέον θα γίνεται σύγκριση εμβασμάτων και φορολογικών δηλώσεων και, αν υπάρχει σημαντική διαφορά, αυτομάτως θα καταλογίζονται το πρόστιμο και ο επιπλέον φόρος που θα πρέπει να πληρωθεί. Δηλαδή το επιπλέον ποσό αμέσως θα θεωρείται μη δηλωθέν.
Στη συνέχεια, εάν κριθεί απαραίτητο, θα ελέγχονται και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του φορολογουμένου.  
Μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει τον αρχικό έλεγχο στους πρώτους 436 φορολογουμένους οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό αδήλωτο χρήμα ύψους 1 δισ. ευρώ μόνο κατά τη διάρκεια της τριετίας 2010-2012.
Τις επόμενες ημέρες οι εφοριακοί της Διεύθυνσης Μεγάλου Πλούτου θα αρχίσουν να αποστέλλουν στους φορολογουμένους τα πρώτα σημειώματα όπου θα αναγράφονται το ποσό των αδήλωτων χρημάτων που φυγάδευσαν στο εξωτερικό και όσα πρέπει να πληρώσουν. Το αδήλωτο ποσό θα φορολογηθεί βάσει της κλίμακας φορολογίας.  
Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί σίγουρο ότι οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους που θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 450 εκατ. ευρώ σε φόρους μαζί με τα πρόστιμα θα προσφύγουν είτε στη λεγόμενη επιτροπή του άρθρου 70Β, είτε στα φορολογικά δικαστήρια προκειμένου να προβάλουν τα επιχειρήματά τους για τα αδήλωτα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια και για ποιον λόγο δεν τα κατέγραψαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να βεβαιωθεί το 50% του οφειλόμενου ποσού, το οποίο θα αρχίσει να τοκίζεται μετά την παρέλευση 30 ημερών.
«Το σίγουρο είναι ότι αρκετοί από αυτούς θα προσφύγουν στην επιτροπή του 70Β. Ωστόσο εκτιμάται ότι σε κάποιες περιπτώσεις, επειδή είναι τόσο εξόφθαλμη η φοροδιαφυγή, θα πληρώσουν χωρίς να προσφύγουν στην 70Β», εκτιμά ο κ. Θεοχάρης. Από τους 436 φορολογουμένους: οι 92 είναι επιχειρηματίες, μέλη Δ.Σ. και εφοπλιστές, ενώ κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνονται και στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης, 19 είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, 14 ανεπάγγελτοι, 9 γιατροί, 6 δικηγόροι, 4 αρχιτέκτονες και μηχανικοί και 2 αθλητές.
100 δικηγόροι και 100 γιατροί στο μικροσκόπιο
Το υπουργείο Οικονομικών έχει απομονώσει από τη λίστα των εμβασμάτων 100 δικηγόρους και 100 γιατρούς για τους οποίους ξεκινούν άμεσα εξονυχιστικοί έλεγχοι.  
Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι φορολογούμενοι πλήρωναν περίπου μόλις 5.900 ευρώ επιπλέον. Μάλιστα το γεγονός αυτό έχει κάνει εντύπωση και στους ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε μια συζήτηση που είχαν πρόσφατα με επιτελικά στελέχη του υπουργείου.
Ετσι, τις επόμενες ημέρες η Διεύθυνση θα ξεκινήσει τις κλήσεις σε αυτούς τους 200 φορολογουμένους για τους οποίους υπάρχει η υπόνοια είτε ότι έχουν αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, είτε ότι αγόρασαν, κυρίως, μεγάλα ακίνητα.   
Επί της ουσίας, θα τους ζητήσει να αυτοκαταγγελθούν, δηλαδή να δηλώσουν υπ’ ευθύνη τους και να αποδείξουν με νόμιμα έγγραφα όλες τις δαπάνες που έκαναν τα περασμένα δέκα χρόνια, ώστε η Εφορία να υπολογίσει τι κατανάλωναν και τι ποσά αποταμίευαν από τα εισοδήματά τους προκειμένου να τους ελέγξει περαιτέρω.


Δεν υπάρχουν σχόλια: