13/12/13

Οι Έλληνες της Αλβανίας ανέρχονται σε 286.852!

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απογραφής που διεξήγαγε η ομογενειακή οργάνωση "Ομόνοια", η οποία αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της απογραφής που διενήργησε η αλβανική κυβέρνηση.
Ο αριθμός των ελληνικής καταγωγής είναι υπερδεκαπλάσιος αυτού που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του κ. Μπερίσα, η οποία είχε αναφέρει πως ήσαν μόνον 24.361 οι απογραφέντες που δήλωσαν ότι είναι ελληνικής εθνικότητας. Η επίσημη απογραφή κάνει λόγο για ποσοστό 0,87% του συνολικού πληθυσμού της Αλβανίας, ενώ η απογραφή της ελληνική οργάνωσης ανεβάζει τον αριθμό των Ελλήνων στο 10% περίπου.
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η "Ομόνοια" δια του κ. Β. Μπολάνου, η οργάνωση αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτόνομη απογραφή μετά την άρνηση της Αλβανικής πολιτείας να διενεργήσει ελεύθερη απογραφή επί τη βάσει αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, ενώ ταυτοχρόνως είχε θέσει μια σειρά από περιορισμούς που επί της ουσίας ποινικοποιούσαν τον εθνικό και θρησκευτικό αυτοπροσδιορισμό.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας Καταγραφής Μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία, έχουν συμπληρωθεί συνολικά 286.852 ατομικά δελτία. Από την πρώτη επεξεργασία προκύπτει ότι το 50% των μελών της ΕΕΜ έχει σχεδόν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, διατηρεί όμως πολύ καλή επαφή με τη γενέτειρα, καθώς πάνω απ’ το 70% αυτών επισκέπτονται περισσότερες των τριών περιόδων τα χωριά και της πόλεις τους.
Σε ότι αφορά ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό για τον προσδιορισμό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, εκείνο της θρησκευτικής πίστης, προκύπτει ότι στο σχετικό ερώτημα έχουν απαντήσει άνω του 90%, δηλαδή 259.000 ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ το υπόλοιπο απλώς δεν συμπλήρωσε το σχετικό τετράγωνο.
Το 65%, των συμμετεχόντων, δηλαδή 186.454 δήλωσαν ως μητρική γλώσσα την ελληνική, ενώ στο υπόλοιπο κυριαρχεί η βλάχικη διάλεκτος με παράλληλη γνώση της ελληνικής καθώς και της αλβανικής.
Η διαδικασία έφερε στο φως επίσης ένα ενδιαφέρον δημογραφικό εύρημα που αφορά στην αναλογία των ελληνικών πληθυσμών που ζουν στα χωριά και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα σε μια αναλογία 60% προς 40% περίπου.
Υπάρχουν και άλλα στοιχεία των γενικών αποτελεσμάτων απ’ την έως τώρα επεξεργασία που αφορούν στην ηλικιακή δομή της κοινότητας των Ελλήνων στην Αλβανία, το μορφωτικό επίπεδο, τους γάμους και τα μεγέθη των οικογενειών τα οποία στην πορεία η Γραμματεία της οργάνωσης θα κοινοποιήσει, μόλις τα επεξεργασθεί.
Είναι φυσικό, ότι τα αποτελέσματα της Καταγραφής των Μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, που διενέργησε η "Ομόνοια", θα είναι χρήσιμα όχι μόνο για τα εσωτερικά της και την επεξεργασία θέσεων, αλλά και οδηγός για τα αναμενόμενα από μια κρατική διαδικασία που θα σέβεται την ελεύθερη έκφραση πάνω στα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν μια εθνική ή πολιτιστική μειονότητα.
Αυτό το τελευταίο είναι ευχή μάλλον, παρά πεποίθηση πως η αλβανική πολιτεία θα αναγνωρίσει την εγκυρότητα της απογραφής της οργάνωσης, παρ’ όλο που έχει την δυνατότητα να ελέγξει τα στοιχεία.
Εκείνο που επίσης είναι συζητήσιμο είναι κατά πόσο το ελληνικό ΥΠΕΞ θα αξιοποιήσει τα νέα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: