23/12/13

360.000 συνταξιούχοι έως τέσσερα χρόνια απλήρωτοι στην ουρά

Στην αναμονή για να λάβουν τη σύνταξή τους βρίσκονται πάνω από 360.000 συνταξιούχοι, όπως και άλλοι 30.000 δικαιούχοι εφάπαξ. Οι καθυστερήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία για την απονομή συντάξεων και εφάπαξ κυμαίνονται από 12 έως 24 μήνες, δυσκολεύοντας τη ζωή των ανθρώπων.

Υπάρχουν όμως και κραυγαλέες περιπτώσεις όπου η σύνταξη έχει καθυστερήσει έως και τέσσερα έτη να απονεμηθεί. Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε συνδυασμό με την αυξημένη υποβολή αιτήσεων από εργαζομένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και επιλέγουν τη λύση της συνταξιοδότησης, μπροστά στον κίνδυνο να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, αποτελούν τις κύριες αιτίες που το σύστημα απονομής κυριολεκτικά έχει... φρακάρει. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κονδύλι των συντάξεων και των εφάπαξ που βρίσκονται στην... αναμονή υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ.


Το ΙΚΑ

Στην πρώτη θέση των καθυστερήσεων βρίσκεται το ΙΚΑ, καθώς ανέρχονται σε 175.00 οι συντάξεις που ακόμα δεν έχουν χορηγηθεί στους δικαιούχους. Σύμφωνα με στοιχεία των οικονομικών υπηρεσιών του ιδρύματος, φαίνεται ότι τουλάχιστον 85.000 συντάξεις από αυτές είναι κύριες, ενώ υπάρχουν κι άλλες 90.000 επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑΜ), που επίσης βρίσκονται στο «περίμενε». Για τις περιπτώσεις όπου η σύνταξη είναι απλή, δηλαδή ο συνταξιούχος έχει ένσημα μόνο στο ΙΚΑ, το χρονικό διάστημα αναμονής φτάνει τους 12 με 14 μήνες. Εάν όμως πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή εμπλέκονται και άλλα ασφαλιστικά ταμεία, τότε το διάστημα χορήγησης της σύνταξης φτάνει έως και τα δύο έτη. Το μεγαλύτερο περιφερειακό κέντρο απονομής συντάξεων του ΙΚΑ, που βρίσκεται στην Αττική, έχει 75.000 αιτήσεις, για τις οποίες ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Από αυτές οι 45.000 αφορούν περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, άρα ο χρόνος αναμονής υπολογίζεται ότι θα φτάσει τη διετία. Στο αντίστοιχο κέντρο απονομής συντάξεων του ΙΚΑ, στον Πειραιά, έχουν συσσωρευτεί άλλες 27.000 αιτήσεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ, στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας εργάζονται σήμερα, σε σχέση με το 2009, 5.015 λιγότεροι υπάλληλοι. Το Ταμείο έχει επιβαρυνθεί με τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), του ΕΟΠΥΥ και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Μόνο στο ΚΕΠΑ απασχολούνται κατά μέσον όρο 1.200 εργαζόμενοι σε μηνιαία βάση, συμμετέχοντας στις αρμόδιες επιτροπές, από δύο έως τρεις ημέρες τον μήνα έως τη διεκπεραίωση της απόφασης. Αποτέλεσμα είναι οι εν ενεργεία υπάλληλοι να μην υπερβαίνουν τα 5.800 άτομα, με τις θέσεις να μειώνονται διαρκώς. Ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν και στον ΟΑΕΕ, καθώς οι μόνιμοι εργαζόμενοι φτάνουν τα 800 άτομα, όταν το 2010 ο οργανισμός είχε 1.372 μόνιμους υπαλλήλους. Μάλιστα στον ΟΑΕΕ έφυγαν 250 συμβασιούχοι που οι συμβάσεις τους έληξαν και δεν ανανεώθηκαν, παρότι η παρουσία τους ήταν απαραίτητη για να λειτουργήσουν ομαλά οι υπηρεσίες του οργανισμού. Στον ΟΓΑ για κάθε εργαζόμενο αναλογούν περίπου 5.000 ασφαλισμένοι. Μέσα σε τρία χρόνια αποχώρησαν 155 υπάλληλοι και έτσι, ενώ το 2010 εργάζονταν στον οργανισμό 629 άτομα, σήμερα δουλεύουν μόλις 474 υπάλληλοι. Αποτέλεσμα, το 25% των μόνιμων θέσεων του ΟΓΑ να παραμένουν κενές.


Το ΕΤΕΑ

Περισσότερες από 85.000 είναι οι επικουρικές συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί από το ΕΤΕΑ. Το χρονικό διάστημα απονομής της σύνταξης κυμαίνεται από 12 έως 16 μήνες. Υπάρχουν επίσης περισσότερες από 50.000 συντάξεις που βρίσκονται στα «ράφια» του ΟΓΑ χωρίς να έχουν χορηγηθεί στους δικαιούχους. Ο χρόνος αναμονής φτάνει έως και τα δύο έτη, παρότι πρόκειται για συντάξεις που στη συντριπτική τους πλειονότητα κυμαίνονται από 500 έως 600 ευρώ. Στον ΟΑΕΕ υπάρχουν περίπου 21.000 συντάξεις που δεν έχουν απονεμηθεί. Από αυτές οι 15.000 είναι περιπτώσεις όπου οι δικαιούχοι έχουν ένσημα μόνο στον ΟΑΕΕ και όμως χρειάζεται να περιμένουν έως και ένα έτος για να πάρουν τη σύνταξή τους. Αλλες 6.000 περιπτώσεις είναι διαδοχικής ασφάλισης, δηλαδή εμπλέκονται περισσότερα από ένα Ταμεία, και χρειάζονται τουλάχιστον δύο έτη για να απονεμηθούν στους δικαιούχους.


30.000 στο Δημόσιο, δράμα σε ΝΑΤ-ΤΕΑΥΕΚ

Στο Δημόσιο βρίσκονται στην ουρά περίπου 30.000 περιπτώσεις. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται φτάνουν έως και το ένα έτος, παρότι το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να αναφέρεται στον θεσμό της προσωρινής σύνταξης, που έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για κάποιες περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων (π.χ. στρατιωτικοί) κάτω και από τους έξι μήνες. Η κατάσταση στο Δημόσιο όχι μόνο δεν αναμένεται να εξομαλυνθεί, αλλά εκτιμάται ότι θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο. Αιτία, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το γεγονός ότι αναμένεται να υπερβούν για φέτος τις 40.000 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα.

Ξεχωριστό πρόβλημα δημιουργεί η καθυστέρηση στην απονομή του εφάπαξ, καθώς στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν περίπου 30.000 αιτήσεις. Υπάρχουν ακόμα αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2011, για τις οποίες η επεξεργασία δεν έχει ολοκληρωθεί και έτσι οι δικαιούχοι περιμένουν περισσότερο από δύο χρόνια για να πάρουν τα χρήματά τους. Η επικείμενη περικοπή, από το νέο έτος, στα εφάπαξ έως 30%, εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού τους, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν θα επηρεάσει και τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων παρατηρούνται στο ΝΑΤ και στο επικουρικό ταμείο των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), που σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης κυμαίνονται από τρία έως τέσσερα χρόνια. Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει στο υπουργείο Εργασίας, ενώ για το ίδιο θέμα έχουν κατατεθεί και ερωτήσεις στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες γίνεται λόγος για καταστάσεις που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους συνταξιούχους. Υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και όμως παραμένουν χωρίς σύνταξη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: