9/12/13

Φαβορί οι Άραβες-Τούρκοι με τίμημα 380! εκατ. ευρώ για τον Αστέρα

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την πώληση του Αστέρα καθώς εντός της εβδομάδας λήγει η προθεσμία για τις τρεις κοινοπραξίες ώστε να δικαιολογήσουν και να τεκμηριώσουν τις οικονομικές προσφορές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr σαν φαβορί προβάλλει η κοινοπραξία των Αράβων AGC με συμμετοχή της τουρκικής Dogus Group αλλά και άλλων μεγάλων επενδυτικών κύκλων όπως η βασιλική οικογένεια του Κουβέιτ και αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια. Το τίμημα υπολογίζεται στα 380 εκατ. ευρώ, που θεωρείται από την αγορά σαν ιδιαίτερα ικανοποιητικό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και τη αφετηρία της διαδικασίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως τίποτε δεν μπορεί να επισημοποιηθεί, καθώς και τα δύο άλλα σχήματα διαθέτουν πανίσχυρους μετόχους όπως αυτό του εφοπλιστή Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου με τον όμιλο Olayan, αλλά και η Dolphin – Capital του Μίλτου Καμπουρίδη με την Colony.
H σημασία της ολοκλήρωσης αυτής της ιδιωτικοποίησης είναι πολλαπλή. Πρώτον γιατί θα σηματοδοτήσει μία πρώτη σημαντική άμεση επένδυση στην ελληνική οικονομία, την ώρα που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί τίποτα σημαντικό σ' αυτή την κατεύθυνση.
Δεύτερον, η Εθνική θα δώσει δείγμα προς την ευρωπαϊκή επιτροπή και τη DG.com ότι επιτυγχάνει να πουλήσει ένα σημαντικό asset της ευθυγραμμιζόμενη με τη στρατηγική της μετά της ανακεφαλαιοποίησης εποχής.
Τρίτον, η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να κάνει την πρώτη ιδιωτικοποίηση μετά από έξι μήνες απραξίας, την ώρα μάλιστα που προέκυψαν παράμετροι αβεβαιότητας για την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ. Είναι σαφή σε μία τέτοια περίπτωση τα ουσιαστικά μηνύματα προς τρόικα και αγορές, ενόψει του 2014.
Οι αντιδράσεις
Από την άλλη πλευρά είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από ποικίλλους φορείς που θεωρούν ότι το οικόπεδο του Αστέρα λόγω του φυσικού τους κάλλους και των πλεονεκτημάτων που διαθέτει παγκοσμίως δεν μπορεί να εκχωρηθεί για 380 εκατ. ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη κινητοποιηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και η αξιωματική αντιπολίτευση με δηλώσεις βουλευτών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: