4/12/13

Θα χρειαστούν 20 - 30 χρόνια για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας

Μακρύ δρόμο έχει να διανύσει ακόμη η Ελλάδα, δεδομένου ότι για να αποδώσουν οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να περάσει περίοδος 20ετίας έως 30ετίας.
Αυτό τουλάχιστον εκτίμησε χθες σε συνάντησή του με Ελληνες δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού των Χριστιανοδημοκρατών και μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου κ. Νorbert Barthle επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση των Γερμανών αξιωματούχων, ότι η επαναξιολόγηση από την τρόϊκα την άνοιξη του 2014 θα καθορίσει το αν τελικά θα προβλεφθεί και τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.
Ανεπισήμως πάντως, και παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά αρνείται να συζητήσει αυτή την στιγμή το θέμα του τρίτου πακέτου, η συγκεκριμένη προοπτική κρίνεται ως πιθανή από τους δανειστές για την περαιτέρω διασφάλιση των κεφαλαίων τους, ενώ στα ανοικτά θέματα για τους δανειστές είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014.  Στα έτερα ζητήματα της χαλάρωσης των όρων του προγράμματος και της πιθανότητας ενός νέου ‘’κουρέματος’’ για την Ελλάδα, ο κ. Barthle χαρακτήρισε επικίνδυνο ένα νέο κούρεμα με το σκεπτικό ότι θα αναζωπυρωθεί η κρίση στην Ευρώπη.
Την αντίθετη άποψη εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς κ. Gesine Lotzsch, υποστηρίζοντας ότι ένα δεύτερο haircut, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να βοηθήσει σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επενδύσεων. «Φυσικά, θα πρέπει να αυξηθούν και τα έσοδα από τη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων», ανέφερε η κ. Lotzsch.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: