5/12/13

Τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα στην Ελλάδα και οι παράνομες επανασυνδέσεις στο Bloomberg. Success story και πράσινα άλογα 2

Πρώτο θέμα στο Bloomberg σήμερα, οι άνεργοι Έλληνες που δεν έχουν να πληρώσουν για το ηλεκτρικό ρεύμα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει, σε εκτενές άρθρο του, κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανέργων που δεν έχουν χρήματα για τους λογαριασμούς ρεύματος και έτσι καταφεύγουν στην κλοπή του. 
Η απώλεια της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια άλλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες άνεργοι, που τώρα ανέρχονται σε 1.370.000. Κατά τους εννέα πρώτους μήνες του έτους υπήρξαν 257.002 αποσυνδέσεις λόγω της μη πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Οι αποσυνδέσεις έχουν γεννήσει ένα κίνημα ηλεκτρολόγων που αποκαθιστούν παράνομα τη σύνδεση του ρεύματος. Σε περίπου 1 στα 10 σπίτια ρεύμα θα επανασυνδεθεί χωρίς τη σχετική άδεια, σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η πρακτική επανασύνδεσης αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κινήματος διαμαρτυρίας και αντίστασης που έχει ανακύψει στην Ελλάδα. Εξοργισμένοι πολίτες έχουν δημιουργήσει επιτροπές αλληλεγγύης κι έχουν προβεί σε καταλήψεις κρατικών κτηρίων, έχουν διανείμει φαγητό και φάρμακα και έχουν βοηθήσει στην ανάδειξη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg. 
Η ελληνική εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, επιβεβαίωσε 3.500 περιπτώσεις κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και έχει πάει 310 υποθέσεις στο δικαστήριο, σύμφωνα με την Μελίνα Καλαμπόκα, εκπρόσωπο της εταιρίας. Η εταιρεία θέλει να αποφύγει τη δίωξη ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα ή άλλων «κοινωνικά ευάλωτων οικογενειών», σύμφωνα με την ίδια.
“Αυτές οι παράνομες επανασυνδέσεις έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις και οι συνέπειες είναι πολύ συχνά παραγνωρισμένες, αρχής γενομένης με το γεγονός ότι η κλοπή ρεύματος ενέχει θανατηφόρους κινδύνους”, δήλωσε η κ. Καλαμπόκα. “Την ίδια στιγμή, οι δράσεις αυτές είναι άδικες προς όλους τους άλλους νόμιμους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.”
Από το 2010, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που απαιτούνται από τους διεθνείς δανειστές, η χώρα επιβαρύνθηκε με νέους φόρους, περικοπή κοινωνικών υπηρεσιών και μισθών.  Οι αυξήσεις στο φόρο κατανάλωσης είχαν ως αποτέλεσμα να ανεβεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 59% από το 2007.
Το Bloomberg αναφέρεται και στον τραγικό θάνατο της 13χρονης Σάρας, στη Θεσσαλονίκη, από αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα, από ένα μαγκάλι, αφού δεν υπήρχε ρεύμα και θέρμανση στο σπίτι που διέμενε με τη μητέρα της. 
Υπό αυτές τις συνθήκες, η παράνομη επανασύνδεση του ρεύματος είναι μια αυτονόητη πράξη αντίστασης απέναντι στην οικονομική αδικία, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: