5/12/13

Εκατομμύρια απλήρωτοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα από το BBC. Success story και πράσινα άλογα 1

Άλλο ένα διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, το ΒΒC αυτή τη φορά, αναφέρεται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στους ολοένα αυξανόμενους απλήρωτους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.  Το άρθρο του ανταποκριτή, Mark Lowen στην Ελλάδα, αναφέρει χαρακτηριστική περίπτωση εργαζόμενων στην ακτοπλοϊα, οι οποίοι έχουν κάνει κατάληψη σε πλοίο της εταιρίας και ζουν εκεί με το φόβο ότι αν το εγκαταλείψουν θα χάσουν τη δουλειά τους. Ο συντάκτης σχολιάζει πως το να εργάζεσαι χωρίς να πληρώνεσαι ίσως να είναι κάτι παραπάνω από το να είσαι άνεργος. Άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε σχετική έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ σύμφωνα με την οποία αυξάνονται οι επιχειρήσεις που αδυνατούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους, ενώ όπως αναφέρει σχετικά το νομικό τμήμα του ΕΚΑ μόνο μια στις 2 επιχειρήσεις συνεχίζει να πληρώνει κανονικά κάθε μηνά τους μισθωτούς που παρέχουν εξαρτημένη εργασία.

Οι οικονομικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει μια νέα κατηγορία εργαζομένων, τους απλήρωτους. Οι υπάλληλοι με την δική τους σειρά είναι εγκλωβισμένοι και πολύ σπάνια καταγγέλλουν στην επιθεώρηση εργασίας το φαινόμενο, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε ορισμένες επιχειρήσεις ακόμα και 6 μήνες απλήρωτοι.
Γεγονός είναι πως το 50% των επιχειρήσεων που δεν καταβάλει μισθούς έχει πραγματική αδυναμία να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Ο συντάκτης αναφέρεται και στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου 1.200 εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί από τον Απρίλιο του 2012. Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για ιστορίες που δεν θα περίμενε να ακούσει κανείς στην Ευρωζώνη του 2013. Όμως, καταλήγει ο αρθρογράφος, στη σημερινή Ελλάδα δεν σοκάρει πια τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: