6/12/13

Ο Μπαρόζο στη «γραμμή Μέρκελ»

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απέφυγαν να πατήσουν χθες στις «νάρκες» που θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα το κλίμα της χθεσινής συνάντησης.

Ο κ. Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα για τις κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο απέφυγε να απαντήσει αν η Επιτροπή συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στο επιχείρημά της ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Αντίθετα, παρέμεινε πιστός στο δόγμα Μέρκελ τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια (λάθος) θεραπεία, μια και κάτι τέτοιο είναι για το καλό μας, και εάν θέλουμε βοήθεια να κάνουμε χρήση της «Task Force».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι οι προτάσεις των δανειστών είναι προς όφελος των Ελλήνων, πρόσθεσε ότι πρέπει να συζητήσουν με το ΔΝΤ για να βρεθεί λύση και μας μοίρασε ανέξοδα εύσημα για τις θυσίες μας. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε: «Ακούσαμε προσεκτικά τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού, ο οποίος εξήγησε την κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία άλλωστε γνωρίζαμε. Οι προτάσεις της Κομισιόν είναι προς όφελος της Ελλάδας, για να κερδίσει τις χρηματαγορές. Δεν υπάρχει αδιέξοδο. Πρέπει να συζητήσουμε και με τους άλλους εταίρους, το ΔΝΤ, για να βρούμε λύση... Υπάρχει αυτοπεποίθηση στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ένας στόχος ώσπου να το αντιληφθεί η κοινωνία. Καταλάβαμε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα και υποστηρίξαμε τους Ελληνες εταίρους να κάνουν το καλύτερο δυνατό».

Παράλληλα, ως αντίδωρο μας είπε ότι η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα και συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του έχουν την πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν για τους επόμενους έξι μήνες λέγοντας χαρακτηριστικά «ελπίζουμε να μπορέσει να βγει και στις αγορές το 2014». Ακόμη αναγνώρισε τις θυσίες των Ελλήνων και το βάρος που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός.

 Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι  ως το τέλος του χρόνου θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και επισήμανε ότι «έχουμε καλύψει τους φορολογικούς στόχους, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, είμαστε ένα βήμα μπροστά», ενώ πρόσθεσε ότι δεν καλύψαμε όλες τις απαιτήσεις, αλλά θα βρεθούν λύσεις.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση ο κ. Σαμαράς είπε: «Δεν μου αρέσει να μιλάω για κόπωση, αλλά είναι αλήθεια ότι τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου είναι τα πιο δύσκολα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: