6/12/13

Το ΙΚΑ κλείνει την πόρτα της πρόωρης συνταξιοδότησης

Ακόμη και για αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί θα ισχύσει η εγκύκλιος του ΙΚΑ που βάζει στοπ στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση από 5 έως  και 12 ή ακόμη και 17 χρόνια σε ειδικές περιπτώσεις. 

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης θεωρούν ότι η εγκύκλιος επηρεάζει περί τις 150.000 ασφαλισμένους, κυρίως γυναίκες που πίστευαν ότι θα βγουν στη σύνταξη με τις προϋποθέσεις με ανήλικο τέκνο, έχοντας όμως μεταπηδήσει από ΙΚΑ στον ΟΑΕΕ και πάλι στο ΙΚΑ όταν το παιδί τους είχε ήδη ενηλικιωθεί, αλλά και άνεργες που θα αναγκαστούν να περιμένουν ακόμη και 17 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη. Σύμφωνα πάντως με στελέχη του ΙΚΑ η εγκύκλιος αφορά έναν περιορισμένο αριθμό ασφαλισμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 που θα πρέπει να εφαρμοστεί γιατί ισχύει ο νόμος 3863 μέχρι σήμερα εκκρεμούν λιγότερες από 200 υποθέσεις, ενώ πολύ λιγότερες είναι αυτές που έχουν ήδη εκδοθεί και θα ανατραπούν. 

Η εγκύκλιος δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αν και αφορά πολλές χιλιάδες ασφαλισμένους. Βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες σε διαβούλευση μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του ΙΚΑ κα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ξεκάθαρα τάσσεται (όπως και η εγκύκλιος) υπέρ του διαχωρισμού της κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τη θεμελίωση.

Είχε δε, εκδοθεί το Μάιο του 2013, όμως μετά από αντιδράσεις, η διοίκηση του ΙΚΑ την απέσυρε. Στην πράξη, αυτό που λέει η εγκύκλιος είναι ότι για να λάβει κάποιος σύνταξη μετά από διαδοχική ασφάλιση, από το  ΙΚΑ, θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί ταυτόχρονα τόσο τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης όσο και η απαιτούμενη ηλικία συνταξιοδότησης.

ΟΙ ειδικοί και κυρίως οι δικηγόροι που ασχολούνται με τα ασφαλιστικά θέματα, υποστηρίζουν ότι ανατρέπεται ακόμη και ο θεσμός της διαδοχικής ασφάλισης. Αυτό που δεν λένε, είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια, έσπρωχναν τους ασφαλισμένους, κυρίως μητέρες να αλλάξουν φορέα, καθώς στο ΙΚΑ ίσχυαν ευνοϊκότεροι όροι συνταξιοδότησης με θεμελίωση ή και ανήλικα τέκνα.

Βέβαια μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, όπως για παράδειγμα γυναίκες  που αναγκάστηκαν να αλλάξουν ασφαλιστικό φορέα και πλέον, άνεργες, δεν έχουν τα απαιτούμενα 100 ένσημα το χρόνο, τα τελευταία χρόνια, που προβλέπει το ΙΚΑ για να βγει κάποιος στη σύνταξη,  με αποτέλεσμα από τα 50 που ήλπιζαν να βγουν στη σύνταξη, από το ΙΚΑ, να βγουν τελικά στα 67.

Η εγκύκλιος προβλέπει ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ασφαλισμένοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην συνέχεια στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και ενεργοποιούν εκ νέου την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ τα έτη 2011 - 2012, κατοχυρώνουν τις προϋποθέσεις εξόδου «εφ΄ όσον πληρούν και τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις για την κατοχύρωση που ισχύουν για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ».

Η κατοχύρωση, λέει η εγκύκλιος, δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης όταν ο ασφαλισμένος είχε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Αυτό που στην ουσία γίνεται είναι ότι κλείνει η δυνατότητα ασφαλισμένων που ήταν στον ΟΑΕΕ, με μερικά χρόνια στο ΙΚΑ να συνταξιοδοτούνται με προϋποθέσεις ανήλικου τέκνου, που δεν ισχύουν στο ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών, χρησιμοποιούνται όμως ευρέως στο ΙΚΑ για συνταξιοδότηση πριν από τα 65. Έτσι, στο ΙΚΑ για να εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εξετάζουν εάν κατά το έτος της επανασύνδεσης του ασφαλισμένου συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που απαιτούνται κατά περίπτωση (ημέρες ασφάλισης - ηλικία - ανηλικότητα τέκνου), στο ΙΚΑ.

Το μπλοκάρισμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αφορά και αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αλλά και για συντάξεις οι οποίες έχουν ήδη δοθεί.

Όσο για αυτές που θα εκδοθούν πλέον, δεν θα υπολογίζονται για τη συμπλήρωση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση, τα πλασματικά έτη μέσω των οποίων αναγνωρίζονται οι χρόνοι επιδότησης λόγω ανεργίας ή ασθενείας ή συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: