6/12/13

Σύγχρονοι είλωτες και νέοι δεσπότες

Ο Πασίων ήταν σύγχρονος του Δημοσθένη. Ηταν δούλος στην υπηρεσία τραπεζίτη. Οι απολαβές του, σε αντίθεση με πολλούς «ελεύθερους» πολίτες της εποχής μας, ήταν υψηλές. Ισως και να μην ήταν απόλυτα... έντιμος απέναντι στον εργοδότη του και γι' αυτό συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια του βίου του περιουσία ύψους 30 ταλάντων (!) - μυθώδες ποσό για την ελληνική αρχαιότητα του 4ου προχριστιανικού αιώνα. Ο δούλος Πασίων κατόρθωσε να αγοράσει την τράπεζα του αφεντικού του αλλά και την ελευθερία του. Σύμφωνα με τις πηγές θεωρούνταν ο τρίτος πλουσιότερος άνδρας της Αθήνας. Στη Σπάρτη, οι είλωτες ανήκαν στο κράτος. Η αποστολή τους ήταν να καλλιεργούν τη γη. Οι πολίτες της Λακεδαίμονος εισέπρατταν από τους δούλους τους κατ' έτος το ίδιο μερίδιο από τη σοδειά, με αποτέλεσμα τις καλές χρονιές οι είλωτες να αποθηκεύουν πλούτο. Οι είλωτες, επίσης, λάμβαναν, έπειτα από κάθε μάχη, τα λάφυρα -ακόμα μια μέθοδος συγκέντρωσης κεφαλαίου για εκείνους-, ενώ οι πολίτες, σύμφωνα με τους θεσμούς του Λυκούργου, δεν είχαν το δικαίωμα να πλουτίσουν.
Τα παραπάνω ψήγματα Ιστορίας παρατέθηκαν για να κατανοήσουμε πώς οι Ελληνες εν έτει 2013 έχουν βρεθεί σε χειρότερη μοίρα από τους σκλάβους της αρχαιότητας! Η τρόικα, κάθε ημέρα που περνά, «προσφέρει» και μια ιδέα που υποβιβάζει τη ζωή του σπουδαίου λαού μας στα επίπεδα των σκλάβων του αμερικανικού Νότου ή της αρχαίας ασιατικής δεσποτείας.

Ενα από τα πάμπολλα παραδείγματα είναι η πρόταση των κατοχικών δυνάμεων να δίδονται συντάξεις στους ασφαλισμένους «βάσει εισοδήματος» και την οποία αποκάλυψε η «δημοκρατία». Η εφημερίδα μας έγραψε ότι, σύμφωνα με την άποψη που προωθούν στην κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και το ΔΝΤ, «όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν ενοίκιο ή μένουν σε δικό τους σπίτι θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να υποστούν μειώσεις στις συντάξεις τους». Οσα ζούμε και ακούμε μας θυμίζουν κάτι άλλο από την αρχαιότητα: Οτι οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται. Κόβονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια: