Τη ρύθμιση για το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας των δανειοληπτών παρουσίασε ο υπ. Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, θα προστατεύεται από πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Επίσης ο δανειολήπτης θα πρέπει να έχει ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ.
Αυτό το ποσό είναι το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύησης) και μεικτό φθάνει περίπου τις 50.000 ευρώ. Επίσης η συνολική περιουσία του να μην ξεπερνά τις 270.000. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Για άτομα με αναπηρία 67% και πάνω τα όρια προσαυξάνονται κατά 10%.
Ωστόσο τίθεται ένας επιπλέον όρος: Οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλουν δόσεις ίσες με 10% του καθαρού εισοδήματος τους εάν αυτό είναι μέχρι 15.000 ευρώ ενώ από εκεί και έπειτα το ποσοστό θα αυξάνεται στο 20%.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή παρά τη διαφωνία της τρόικας με στόχο να ψηφιστεί στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής την Παρασκευή και το Σάββατο να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής. "Δεν θέλαμε συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα, η τρόικα υποχώρησε προς το τέλος όχι όμως απόλυτα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Με τη ρύθμιση, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών και παράλληλα εκτίθενται όσοι έχουν τα οικονομικά μέσα αλλά έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Συγκεκριμένα είπε πως 9 στους 10 δανειολήπτες σήμερα έχουν κατοικία μικρότερη των 200.000 ευρώ και εισόδημα μικροτερο των 35.000 ευρώ. Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία έχουν περιουσία (κινητή και ακίνητη) χαμηλότερη των 175.000 ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης αυτό θα είναι ένα μεταβατικό μέτρο καθώς θέση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει γενική άρση πλειστηριασμών. Όπως είπε από το 2015 θα υπάρξει μόνιμο πλαίσιο διαχείρισης χρεών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε αυτό το πλαίσιο θα συσταθεί Κυβερνητικό Συμβούλιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους ενώ θα υπάρξει και κώδικας δεοντολογίας δανείων από την ΤτΕ. Επίσης θα υιοθετηθεί ο όρος του "Συνεργαζόμενου δανειολήπτη" με κριτήρια τα οποία θα οριοθετήσει η ΕΛΣΤΑΤ.
Σε ότι αφορά τον κώδικα δεοντολογίας, θα έχει τον τρόπο καθορισμού σχέσεων μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών. Επίσης θα διαμεσολαβεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή.
Τι ισχύει για το 2014
Αναστολή πλειστηριασμών με τρεις προϋποθέσεις
2.Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) είναι μέχρι 35.000 ευρ
3. Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.
Για οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα, άτομα με αναπηρία άνω του 67% και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια των προϋποθέσεων (αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας, εισόδημα, περιουσία), προσαυξάνονται κατά 10%.
Μηνιαίες καταβολές ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση
Μισθωτοί,συνταξιούχοι:
Δόση ίση με το 10 % του καθαρού εισοδήματος μέχρι 15.000 ευρώ. Από 15.000 ευρώ και πάνω 20 %.
Άνεργοι με μηδενικό εισόδημα ή μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας παρέχεται:
Δυνατότητα μηδενικών καταβολών
Ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι:
Δόση ίση με το 10 % του καθαρού εισοδήματος μέχρι 15.000 ευρώ. Από 15.000 ευρώ και πάνω 20 %. Σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον το 30 % της τελευταίας ενήμερης δόσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου