1/11/13

Δεν υπάρχει αγοραστής για τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται ότι επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναφορικά με την υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να πουλήσουν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό. Όπως πληροφορείται το Newmoney.gr, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές διοικήσεις έχουν δεσμευθεί στον Γενικό Διευθυντή Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Gert Koopman, ότι θα μεταβιβάσουν εντός των επόμενων ετών τις θυγατρικές τους, εν τούτοις οι πρώτες προσπάθειες προσέγγισης ενδιαφερόμενων αγοραστών μέχρι στιγμής δεν έχουν καρποφορήσει.
Στέλεχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε κατ'ιδίαν συνομιλίες του παραδέχτηκε στο newmoney. gr ότι μεγάλη τράπεζα έχει προσλάβει συμβούλους προκειμένου να πουλήσει την θυγατρική της σε χώρα της Βαλκανικής.
«Ο σύμβουλος ανάφερε στην διοίκηση της τράπεζας  ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αγοραστής για τραπεζικά υποκαταστήματα στην Ρουμανία, στην Βουλγαρία ή στα Σκόπια, στα επίπεδα τιμών που θέλουν οι ελληνικές τράπεζες.»
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι υποψήφιος αγοραστής, μεταξύ αστείου και σοβαρού, είπε στην ενδιαφερόμενη τράπεζα: «Πολύ ευχαρίστως να εξαγοράσουμε την τράπεζα σας. Αρκεί να μας πληρώσετε.»
Οι πρώτες αυτές ενδείξεις έχουν οδηγήσει την διοίκηση του Ταμείου να «κάνει» δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την υποχρέωση των ελληνικών τραπεζών .
«Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η δέσμευση απέναντι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού των Βρυξελλών -DGComp -εν τούτοις το γεγονός της έλλειψης αγοραστών, ίσως μας οδηγήσει να αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις μας», παραδέχεται το ίδιο στέλεχος.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι ότι δεν μπορούν να εκποιήσουν τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια σε τιμές κατώτερες από αυτές που τις έχουν εγγράψει στα βιβλία τους. Κάτι τέτοιο σημαίνει αυτομάτως ότι δημιουργείται νέα «τρύπα»  στα ίδια τους κεφάλαια . Η διαφορά στο μεταξύ, θα πρέπει να καλυφθεί με μετρητά  από νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ή εναλλακτικά από πωλήσεις άλλων assets.


Δεν υπάρχουν σχόλια: