27/11/13

Οι φόροι συνεχίζουν να "απομυζούν" τις καταθέσεις

Όπως φαίνεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο... κάτι ήξερε όταν προέβλεπε στις αρχές του έτους ότι παρά το αξιοσημείωτο κύμα επιστροφής καταθέσεων που ξεκίνησε μετά το καλοκαίρι του 2012, τα υπόλοιπα στα... τραπεζικά ταμεία εντέλει θα υποχωρούσαν έως το τέλος του 2013.

Σύμφωνα με όσα εκτιμούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, ο Νοέμβριος θα είναι και αυτός οριακά «ελλειμματικός» σε επίπεδο καταθέσεων, όντας ο έκτος διαδοχικός μήνας μείωσης των υπολοίπων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Έτσι θα μένει μόνο ο Δεκέμβριος για να... σώσει την παρτίδα για το σύνολο του έτους, ένας μήνας που παραδοσιακά είναι ιδιαίτερα θετικός, ακόμη και μέσα στην κρίση.

Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, τότε το τρέχον έτος θα είναι το τέταρτο στη σειρά που οι ελληνικές τράπεζες βλέπουν τις καταθέσεις να εξανεμίζονται. Στην αρχή ήταν ο φόβος της χρεοκοπίας εκείνος που οδήγησε εκτός συστήματος 27,9 δισ. ευρώ το 2010. Οι ανησυχίες εντάθηκαν με αποτέλεσμα η «φυγή» να είναι ακόμη μεγαλύτερη το 2011 (35,377 δισ. ευρώ). Το 2012 ήταν σίγουρα πιο ήπιο, ενώ μετά τη διπλή εκλογική αναμέτρηση άρχισαν δειλά δειλά να επιστρέφουν χρήματα από... σεντούκια. Έτσι το περσινό έτος έκλεισε με απώλειες καταθέσεων της τάξης των 12,776 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια ήρθε το «κούρεμα» στην Κύπρο να φοβίσει και πάλι τους καταθέτες και να «φρενάρει» την τάση επιστροφής, ενώ από τον Αύγουστο και μετά η μείωση που παρατηρείται αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στις πληρωμές φόρων. Για του λόγου το αληθές, σημειώνεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2012 τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνονταν στα 161,451 δισ. ευρώ, στο τέλος Μαρτίου ήταν 164,141 δισ. ευρώ, στη συνέχεια υποχώρησαν τον Απρίλιο, αυξήθηκαν το Μάιο για να καταλήξουν σε ήπια πτωτική τάση από τον Ιούνιο και μετά.

Όπως λένε οι ειδικοί, τα λεφτά που βρίσκονται.... στα σεντούκια μειώνονται δραματικά, οι κουμπαράδες σπάνε και πλέον για να πάρει πραγματική ανάσα το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για να επιστρέψουν καταθέσεις από το εξωτερικό. Και κάτι τέτοιο μάλλον αργεί...

Για την ιστορία, αλλά και για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό το πλήγμα για το τραπεζικό σύστημα, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στο αποκορύφωμά τους, οι καταθέσεις στην Ελλάδα ανήλθαν στα 237,824 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2009, για να καταρρεύσουν στο επίπεδο των 150,587 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, όταν η πολιτική κρίση είχε δημιουργήσει συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας.

Αυτή η αβεβαιότητα σήμερα δεν υπάρχει και γι’ αυτό το λόγο όσοι είχαν τα χρήματά τους σε σεντούκια άρχισαν να τα επιστρέφουν στις τράπεζες. Όμως δεν υπάρχει και σιγουριά για το μέλλον, γιατί αν υπήρχε είναι βέβαιο ότι ένα μέρος των καταθέσεων που είναι στο εξωτερικό θα επέστρεφαν. Υπάρχουν επίσης δυσβάσταχτοι φόροι. Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία «βουβή» υποχώρηση των υπολοίπων, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πληρωμή των υπέρογκων φορολογικών υποχρεώσεων. 

«Δεν περιμέναμε να γυρίσουν άμεσα χρήματα από το εξωτερικό γιατί πολύ απλά η ελληνική οικονομία δεν πατάει ακόμα γερά στα πόδια της, ενώ οι τράπεζες έχουν να περάσουν δύο κρίσιμα stress test», προσθέτουν οι ίδιοι. Βέβαια, είμαστε αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των τεστ και πιστεύουμε ότι μέσα στο 2014 θα ξεκινήσει ο επαναπατρισμός κεφαλαίων, συμπληρώνουν. Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, είναι να επιστρέφουν λεφτά στο σύστημα, αυτό όμως δεν μπορεί να αποδειχθεί από τις τραπεζικές καταθέσεις, αφού τα υπόλοιπα μειώνονται, αλλά από τους φόρους.

Το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προέβλεπε αύξηση των καταθέσεων κατά 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2014, κατά 14 δισ. ευρώ το 2015 και κατά 16 δισ. ευρώ το 2016, «αγγίζοντας» σχεδόν τα 200 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: