15/11/13

"Προς Θυσία" 280.000 οικοπεδούχοι και ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων μέσα απ' τη διπλή φορολόγηση

Να πάρει πίσω την «υπογραφή» της από τη συμφωνία στο Μεσοπρόθεσμο με την Τρόικα ότι το 2014 θα εισπράξει 2,9 δισ. ευρώ από φόρους στα ακίνητα, αναγκάζουν την κυβέρνηση οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο αυτό όμως, αλλά  φροντίζουν (ειδικά οι βουλευτές της περιφέρειας) να ελαφρύνουν υπερβολικά τους αγρότες και τους κατοίκους της επαρχίας, πιέζοντας να μην πληρώσουν ούτε και ένα ευρώ φόρο, ει δυνατόν.
Δύο όρους είχε θέσει ο Γιάννης Στουρνάρας για να δεχθεί αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και αυτοί κατερρίφθησαν  από τη συμφωνία των κομμάτων της συγκυβέρνησης: να μην αλλάξει ο στόχος είσπραξης των 2,9 δισ. ευρώ και να πληρώνουν περισσότεροι λιγότερα.
Με το σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν Μαξίμου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όμως:
-          Ο στόχος είσπραξης από φόρους ακινήτων το 2014 μειώνεται στα 2,65 δισ. ευρώ.
-          Απαλλάσσονται τα αγροτικά ακίνητα, ενώ μειώνονται 30% - 50% οι φόροι στα αγροτεμάχια. Αν τελικά όμως, όπως αφήνει ανοικτό το κείμενο της συμφωνίας, καταργηθεί ο φόρος στα αγροτεμάχια, οι κάτοικοι της επαρχίας δεν θα πληρώνουν ουσιαστικά τίποτε, ούτε για χωράφια, ούτε για αγροτικά κτίσματα.
-          Τα 2,65 δισ. του νέου φόρου ακινήτων,  έτσι, θα τον πληρώνουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία και πάλι οι κάτοικοι των αστικών κέντρων, δηλαδή οι ίδιοι που πλήρωναν μέχρι τώρα ΕΕΤΑ και ΕΕΤΗΔΕ. Και εφόσον είναι τελικά οι ίδιοι, δεν θα πληρώνουν λιγότερα, αλλά τα ίδια και περισσότερα εφόσον εξαιρεθούν οι αγρότες που πλήρωναν και αυτοί «χαράτσι» στα σπίτια τους μέσω της ΔΕΗ.
 Με τα δεδομένα αυτά, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ), μόνον… Ενιαίος δεν θα είναι. Αντιθέτως, θα επιβαρύνει τουλάχιστον 280.000 ιδιοκτήτες των οποίων η συνολική αξία της περιουσίας τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ (σε αντικειμενική αξία). Αυτοί θα πληρώνουν ουσιαστικά «διπλό» φόρο, που θα ξεπερνά κατά πολύ τα 50.000 ευρώ το χρόνο (αφού μόνο ο συμπληρωματικός φόρος θα φτάνει έως και 1% για αξίες από 5 εκατ. ευρώ και άνω).
Επιπλέον θα επιβαρύνει και όσους έχουν οικόπεδα οι οποίοι δεν πλήρωναν ποτέ τίποτε, εκτός από Φόρο Ακίνητης Περιουσίας εφόσον ξεπερνούσε η συνολική ακίνητη περιουσία τους τις 200.000 ευρώ.
Πώς θα υπολογίζεται ο ΕΦΙΑ
Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για το αν μπορούν να εξασφαλιστούν έτσι ακόμα και τα 2,65 δισ. (ή 2,5 δισ. αν δεν φορολογηθούν τα χωράφια) επειδή μειώνεται η βάση υπολογισμού του φόρου.
Στην πράξη, αν γίνουν δεκτές, οι αλλαγές στις οποίες συμφώνησαν το Μαξίμου και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα επιβάλλεται «διπλός» φόρος:
 -          ο κύριος φόρος θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών και εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπους κ.λπ.). Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών.
-          ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται σε όσους το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: