29/11/13

Διακοπή στις συμβάσεις με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Το plan B για τον ΕΟΠΥΥ αρχίζει να ξετυλίγει απο σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ως απάντηση στις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποίησεις του επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού του Οργανισμού έως και τις 9 Δεκεμβρίου.
 
Ειδικότερα, και όπως είχε προειδοποιήσει απο χθες ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για τον ΕΟΠΥΥ, κ. Αντώνης Μπέζας, θα προχωρήσει η καταγγελία των συμβάσεων των γιατρών του Οργανισμού που, παρότι απεργούν το πρωί από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, βλέπουν ασφαλισμένους το απόγευμα στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Κατά πληροφορίες πρόκειται για περίπου 800 γιατρούς είτε μόνιμους είτε πλήρους, αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας στους ασφαλισμένους στις δομές του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στα καταστήματα του πρώην ΙΚΑ, ενώ έχουν υπογράψει και σύμβαση με τον Οργανισμό να δέχονται τουλάχιστον 150 επισκέψεις τον μήνα ασφαλισμένων του στο ιδιωτικό τους ιατρείο με αμοιβή 10 ευρώ.
Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ειναι έτοιμη να δρομολογήσει την σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς, ώστε να αποφορτίσει την εκρηκτική κατάσταση με την αναμονή και τις καθυστερήσεις των ασφαλισμένων. Βάσει του σχεδίου Β οι ιδιώτες γιατροί θα επωμισθούν πλέον μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν σε 300 επισκέψεις τον μήνα αντί των 200 που ισχύουν σήμερα.
Τέλος, το τρίτο μέτρο του σχεδίου Β που έχει το υπουργείο, αφορά στην άμεση ένταξη των Κέντρων Υγείας που υπάγονται σε  δημόσια νοσοκομεία, καθώς και στα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου στο Σύστημα  Πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΠΦΥ). Τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, στελεχωμένα με τις βασικές ιατρικές ειδικότητες, ώστε να ανοίξουν τις πόρτες τους στους ασφαλισμένους. Ουσιαστικά, η απεργία δρομολόγησε τις εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα ανοίγοντας και τη βεντάλια των ιδιωτών γιατρών που εξετάζουν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τις δομές του ΕΣΥ που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πιο ήπια περιστατικά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: