28/11/13

Μόνο 61 δισ. ευρώ τα χρέη προς την εφορία

Κατά περίπου 1 δισ. ευρώ το μήνα αυξάνονται από την αρχή του έτους τα χρέηπρος το δημόσιο, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη ρευστότητας και την ασφυξία που υπάρχει σε επιχειρήσεις και νοικοκυρια.
Απλήρωτους φόρους ύψους 1,1 δισ. ευρώ άφησαν τον Οκτώβριο οι φορολογούμενοι, εκτινάσσοντας τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στα 7,28 δισ. ευρώ, από 6,188 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Οκτώβριο, αν συνυπολογιστούν και τα χρέη πριν την 31.12.2012, ανήλθε σε 60,65 δισ. ευρώ. Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι μη φορολογικές οφειλές, τότε το σύνολο των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο ξεπερνά τα 62 δισ. ευρώ.

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν φόβους ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη έξαρση των νέων ληξιπροθέσμων χρεών. Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, εντείνει τις προσπάθειες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με ηλεκτρονικά μηνύματα, προειδοποιήσεις και κατασχέσεις. Από τις αρχές του έτους έχει αποστείλει 447.615 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν κάνει 20.263 τηλεφωνήματα σε οφειλέτες, ενώ σε 81.582 περιπτώσεις έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων. Στο διάστημα αυτό έχουν εισπραχθεί στα ταμεία της εφορίας 2,447 δισ. ευρώ από την ρύθμιση χρεών οφειλετών που ανταποκρίθηκαν στις προειδοποιήσεις του υπουργείου.
Είναι αξιοσημείωτο, άλλωστε, ότι οι εισπράξεις από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, αυτά δηλαδή που είχαν δημιουργηθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012, δεν είναι η αναμενόμενη αφού έως και τον Οκτώβριο είχε εισπραχθεί ποσό ύψους 1,24 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν επιπλέον 700 εκατ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί. Από την άλλη πλευρά καλύτερη είναι η πορεία είσπραξης των νέων ληξιπροθέσμων, που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του 2013, αφού έχουν εισρεύσει στα ταμεία 1,2 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, παρά την αλλαγή του συστήματος απόδοσης του φόρου και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.

Στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 3.959.057 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, όμως υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 3.101.453 δηλώσεις.

Ταυτόχρονα, το ίδιο χρονικό διάστημα, έγιναν 9.635 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 210,819 εκατ. ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 80,62 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: