28/11/13

Λιγότερο κράτος, «σκαμνί» για φοροφυγάδες, περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και συσσίτια στα σχολεία οι προτάσεις του ΟΟΣΑ

Άγριο φοροκυνηγητό  και «περικοπές παντού» περιλαμβάνει η συνταγή που προτείνει ο ΟΟΣΑ με την έκθεσή τους για την ελληνική οικονομία. Προβλέπει όμως και περικοπές που πλήττουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών (πχ επιδόματα ανεργίας κλπ), ενώ προτείνει και αντικατάστασή τους με παροχές άλλου τύπου, ακόμα και σε είδος, όπως πχ μαζικά γεύματα στα σχολεία μαθητών που δεν μπορούν να σιστιστούν...
Στο επίπεδο των διαπιστώσεων, οι συντάκτες της έκθεσης κατέγραψαν 329 εμπόδια που, όπως υποστηρίζουν, διατηρούν υψηλές τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών χρησιμοποιώντας παραδείγματα όπως η κατά 34% ακριβότερη τιμή του φρέσκου γάλακτος ή η πώληση της φραντζόλας μισού κιλού που όμως ζυγίζει 359 γραμμάρια.
Γι' αυτό και προτείνουν την άρση του περιορισμού των πέντε ημερών που υπάρχει στη διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος, την πώληση του ψωμιού με το ζύγι, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων αλλά και το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Κατά τους οικονομολόγους του οργανισμού το τελευταίο, ειδικά, μέτρο, θα δημιουργήσει από 18 έως και 30.000 θέσεις εργασίας, καθώς και θα τονώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατά 2,5 δισ ετησίως.
Επίσης, παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας.
Η έκθεση περιγράφει τον «οδικό χάρτη» των μεγάλων ανατροπών που, κατά τους τεχνοκράτες, είναι απαραίτητη για να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με αυτήν, απαιτούνται:
Λιτότητα στο Κράτος
1. Κινητοποίηση όλων των υπουργείων για περισσότερες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με αποτίμηση των συνεπειών και των πλεονεκτημάτων κάθε μέτρου ώστε να μπορούν να γίνονται ευρέως αποδεκτά.
2. Πλήρης εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής που περιλαμβάνει στο Μνημόνιο.
3. Περαιτέρω βοήθεια για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από τους δανειστές, αν τεθούν σε κίνδυνο οι προβλέψεις για την Ανάπτυξη και την επίτευξη επιμέρους στόχων του προγράμματος.
4. Μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής όπως κατάργηση κάθε φορολογικής αμνηστίας, εντοπισμό και τιμωρία των φοροφυγάδων, βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων και μεγαλύτερη χρήση εξωδικαστικών συμβιβασμών.
5. Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, με ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων με «αντικειμενικά» κριτήρια.
6. Μείωση της γραφειοκρατίας για μείωση του διοικητικού κόστους σε 13 τομείς της οικονομίας.
Ρυθμίσεις στις τράπεζες
7. Ενίσχυση των δομών και των εργαλείων που διαθέτουν οι τράπεζες για την διαχείριση «κόκκινων δανείων».
8. Νέο σχέδιο πτωχευτικού κώδικα για τις επιχειρήσεις.
 Λειτουργία αγορών
 9.  Αλλαγή των διοικητικών διαδικασιών για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές και απλοποίηση στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων.
10. Απελευθέρωση αγορών και επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων.
11. Μεταφορά κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά της ΕΕ για την βελτίωση του δικτύου μεταφορών.
12. Περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού στον κλάδο της Ενέργειας.
Ασφαλιστικό σύστημα
 13. Ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών Ταμείων με μέτρα όπως η αξιοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων και ενοποίηση της διοίκησης και των πολιτικών είσπραξης εισφορών των ασφαλιστικών ταμείων.
14. Ανατροπές στα κοινωνικά επιδόματα, αντικατάστασή τους με νέα πιο αποδοτικά και εισαγωγή ενός συστήματος στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος για τις πλέον ευπαθείς ομάδες.
15. Επανέλεγχος στους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και ειδικά στα επιδόματα αναπηρίας.
 
 16. Καθιέρωση ενός εθνικού προγράμματος παροχών για ομάδες με χαμηλός εισόδημα (πχ σίτιση μαθητών στα σχολεία).
 
 17. να παραταθεί κατά ένα χρόνο το επίδομα ανεργίας, αλλά και μείωσή του με την πάροδο του χρόνου, στο βαθμό που επιτρέπουν τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα.
 18. Εναρμόνιση και εξορθολογισμός των εισφορών των συνταξιοδοτικών και των ασφαλιστικών ταμείων.
Υγεία
 19. Δωρεάν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με την προϋπόθεση όμως το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
20. Αντιμετωπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην δημόσια υγεία με περικοπές και τη λήψη μέτρων, εάν κριθεί απαραίτητο.
21. Καταγραφή και περικοπή αναποτελεσματικών δαπανών.
Αγοράς εργασίας
 22. Αντιμετώπιση της υψηλή ανεργίας στους νέους, μέσω μειώσεων μισθών και ελέγχων για την πλήρη εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας στις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό.
 23. «Ψαλίδι» στις παροχές σε ανέργους, με επιβολή αυστηρότερων όρων για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης ή όσων λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.
To υπουργείο Ανάπτυξης
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης:
- στο τσιμέντο οι απαιτούμενες από τον νόμο, ακριβές υποδομές, ανεβάζουν τις τιμές. Συγκεκριμένα τα σιλό που αποθηκεύεται το τσιμέντο πρέπει να έχουν χωρητικότητα τουλάχιστον 500 τόνων.
- Στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν περιορισμοί, που κατά την Έκθεση καταλήγουν σε βάρος του καταναλωτή, όπως η απαγόρευση εκπτώσεων σε καταστήματα stock και outlet, αλλά και η απαγόρευση διαφήμισης προσφορών.
- Νέες ξενοδοχειακές μονάδες, συχνά δεν μπορούν να δημιουργηθούν λόγω περιορισμών από τις χωροταξικές διατάξεις.
Η έκθεση, η οποία κόστισε 900.000 ευρω, προτείνει επίσης την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων στους κλάδους οπου αυτές ισχύουν.
Παράλληλα η έκθεση αναφέρεται στην ανάγκη άρσης της απαγόρευσης που υπάρχει για εκπτώσεις πάνω απο 10% στην αγορά βιβλίων.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, στη συνέντευξη Τύπου, το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 συστάσεις, θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.
Από την πλευρά του ο υπουργός ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το 80% των παρεμβάσεων εντός δυο μηνών ενώ δεν αποκλείεται να εκπονήσει αντίστοιχη έκθεση και για άλλους τομείς οικονομίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: