21/11/13

Μαγική εικόνα προϋπολογισμού με αύξηση εσόδων 137% από επαγγελματίες και επιχειρήσεις και αποκρατικοποιήσεις 3,5 δισ.!

Σοκ στην αγορά από τους υπερδιπλάσιους φόρους που επιχειρεί να επιβάλει στον επιχειρηματικό κόσμο το 2014 η κυβέρνηση. Για να εισπράξει το δημόσιο συνολικά 3,9 δισ. ευρώ από νφόρους εισοδήματος σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, το οικονομικό επιτελείο «ποντάρει» σε παλαιούς και νέους φόρους, στις μεγάλες ανατροπές που έχουν δρομολογηθεί στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και θα ισχύσουν από 1.1.2014, αλλά και σε αναδρομικά «χαράτσια» στα αφορολόγητα αποθεματικά που βάσει νόμων σχημάτιζαν στο παρελθόν εκατοντάδες επιχειρήσεις –αλλά τώρα το κράτος ζητά να τα επιστρέψουν αναδρομικά και με τόκους!
Ο στόχος είσπραξης όμως που θέτει η κυβέρνηση καθίσταται επίφοβος, αφού μαζί και με τους φόρους στην ακίνητη περιουσία, επιχειρήσεις και αυταπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 7 δισ. ευρώ στο Κράτος μέσα στο 2014! Επιπλέον την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση ευελπιστούν να εξασφαλίσουν και επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ, από αποκρατικοποιήσεις και εκχώρηση αδειών, τα οποία θα πρέπει να πληρώσουν ελληνικές ή ξένες επιχειρήσεις που θα θελήσουν να μετάσχουν στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.
 
Έσοδα - «μαγική εικόνα»
Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος κατά 137,3% και συνολικά στα 3,891 δισ. ευρώ έναντι 1,64 δισ. φέτος! Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η υπέρογκη αύξηση είναι φαινομενική και οφείλεται στο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες από 1.1.2014 εξομοιώνονται φορολογικά με τις επιχειρήσεις και έτσι οι φόροι που θα πληρώνουν θα προσμετρώνται πια στα έσοδα από νομικά και όχι τα φυσικά πρόσωπα.
Στην πραγματικότητα όμως, αφαιρώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολουμένους, τα έσοδα από φυσικά πρόσωπα θα είναι μειωμένα μόλις κατά 1,1 δισ. ευρώ (από 7,980 δισ. φέτος σε 6,880 δισ. το 2014), ενώ τα έσοδα από φόρους στις επιχειρήσεις αυξάνονται κατά 3,35 δισ. ευρώ  (από 1,64 σε σχεδόν 3,9 δισ. ευρώ). Άρα προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση για επιχειρήσεις και επαγγελματίες τουλάχιστον 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Έως και 500 εκατ. ευρώ (σχεδόν από 50.000 η κάθε μία)  καλεί το υπουργείο Οικονομικών να πληρώσουν αναδρομικώς και εντόκως περίπου 900 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας.
Με βάση οδηγίες που έχουν λάβει οι εφορίες της χώρας, θα γίνουν διεξοδικοί έλεγχοι κυρίως σε ανώνυμες εταιρείες που έκαναν το... λάθος και στη διετία 2004-2005 είχαν σχηματίσει αφορολόγητο αποθεματικό, γλιτώνοντας τότε –βάσει νόμου- μέχρι και 50% στο φόρο που θα πλήρωναν στο δημόσιο, αλλά τελικώς το μέτρο κρίθηκε παράνομο με βάση το κοινοτικό δίκαιο.
Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, από 1.1.2014 θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα:
-          για φόρους στα μη διανεμόμενα κέρδη
-          για φόρους στην υπεραξία από την πώληση κινητής και ακίνητης περιουσίας
-          για τέλη επιτηδεύματος
-          για φόρους ακινήτων τα οποία κατέχουν και εκμεταλλεύονται.
Μεγάλοι "χαμένοι" του 2014 θα είναι οι έμποροι, οι βιοτέχνες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματός τους και για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για τυχόν επιπλέον ποσό πέραν των 50.000 ευρώ.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το 2014 θα κληθούν να καταβάλουν φόρο 1.300 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ, 1.820 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ και 2.600 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ.
Μάλιστα για τα εισοδήματα αυτά θα πληρώσουν και προκαταβολή φόρου 55%, δηλαδή θα πληρώσουν συνολικά φόρους με πραγματικό συντελεστή 40,3% (26% προσαυξημένο κατά 55%), που σημαίνει ότι για εισοδήματα 5.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν συνολικό φόρο 2.015 ευρώ, για εισοδήματα 7.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά 2.821 ευρώ και για εισοδήματα 10.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν 4.030 ευρώ συνολικό φόρο.
Ψάχνουν και χρήμα από αποκρατικοποιήσεις
Την ίδια στιγμή όμως στον κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση έχει εγγράψει και έσοδα 230 εκατ. ευρώ από την πώληση αδειών και την εκχώρηση δικαιωμάτων του δημοσίου, ενώ θέτει και στόχο να εισπράξει συνολικά έσοδα 3,560 δισ. από αποκρατικοποιήσεις. Συγκεκριμένα προβλέπει έσοδα:
-          Από διαγωνισμούς πώλησης και επαναμίσθωσης επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου καθώς και του ΔΕΣΦΑ που ολοκληρώθηκαν μεν εντός του 2013, αλλά η καταβολή όμως του αντιτίμου από τους επενδυτές αναμένεται για τον πρώτο διαγωνισμό, μέχρι το τέλος του έτους και για το δεύτερο, εντός του πρώτου εξαμήνου 2014.
-           Από 14 διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη:
• για την πώληση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, της εταιρείας που έχει τα δικαιώματα για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας, καθώς και του γειτονικού παράκτιου μετώπου, στην οποία 4 επενδυτές συμμετέχουν στην τελική φάση.
• για την παραχώρηση δύο ομάδων περιφερειακών αερολιμένων με τη συμμετοχή 7 επενδυτικών σχημάτων στη διαγωνιστική διαδικασία.
• για την χορήγηση του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος για 20 έτη με τη συμμετοχή 2 επενδυτικών σχημάτων.
• για την πώληση 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ με τη συμμετοχή 2 επενδυτικών σχημάτων.
• για την πώληση 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ με τη συμμετοχή 3 επενδυτικών σχημάτων.
• για την πώληση 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ με τη συμμετοχή 3 επενδυτικών σχημάτων.
• για την αξιοποίηση ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας στη Χαλκιδική.
• για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της ομάδας τουριστικών λιμένων Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου.
• για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Χίου.
• για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Πύλου.
• για την αξιοποίηση τεσσάρων Ιαματικών Πηγών στο νομό Φθιώτιδας.
• για την εκμίσθωση διάρκειας 99 ετών ακινήτων στη περιοχή Αφάντου στη Ρόδο.
• για την αξιοποίηση για 99 χρόνια των ακινήτων Ξενία Σκιάθου, Τσαγκαράδας και Άνδρου.
• για την πώληση μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΕ.
Προωθείται επίσης η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον και οι παρακάτω αποκρατικοποιήσεις:
• Πώληση μετοχών της ΕΥΔΑΠ.
• Πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (35%).
• Πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ (65% ΤΑΙΠΕΔ – 35% ΕΛΠΕ).
• Δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή «Νότια Καβάλα».
• Πώληση δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου.
• Παραχώρηση/πώληση μετοχών 12 μεγάλων λιμένων, συμπεριλαμβανομένων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
• Παραχώρηση μαρινών.
• Πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ΤΑΙΠΕΔ, από σύνολο 55% του Ελληνικού Δημοσίου).
• Πώληση μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Σημαντικά έσοδα αναμένεται ότι θα προέλθουν από ένα υποσύνολο 3.000 ακινήτων, εκ των οποίων τα 1.000 θα έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ έως το τέλος του 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια: