Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προχωρά σε ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις στον τρόπο χορήγησης αδειών στους δημόσιους υπαλλήλους.
Με αλλαγές έγινε δεκτό από την Ολομέλεια της Βουλής κατά πλειοψηφία επί των άρθρων και των τροπολογιών το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα. Μειώνονται οι μέρες αδειών των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν να κάνουν με τις εκπαιδευτικές άδειες, τις αναρρωτικές, τις άδειες στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους και οι άδειες για τους εκπαιδευτικούς δημοσίους υπαλλήλους που φοιτούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως θα δείτε και αναλυτικά στη συνέχεια.
Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών το χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατομμύρια εργατοώρες στο δημόσιο τομέα.
Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες. Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές – δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα.
Χορηγείται εκπαιδευτική άδεια έως 3 μέρες την εβδομάδα (αντί 3 και 4 ετών που ισχύει σήμερα) για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής στο εσωτερικό.
Όσον αφορά στις γονικές άδειες παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου