18/11/13

Το Δημόσιο κάνει προσλήψεις η τρόικα ζητά απολύσεις

Σε μια περίοδο όπου αυξάνεται η κριτική για τους συνεχόμενους φόρους σε ακίνητα και αγροτεμάχια, οι οποίοι αποφασίζονται ως αντιστάθμισμα για τη μη λήψη μιας απόφασης απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων, σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση εγκαλείται διότι δεν έχει τηρήσει τη δέσμευση να ολοκληρώσει το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων, διορίζονται από την «πίσω πόρτα» -όπως παρουσιάζει το «business stories»- με τρόπο τελεσίδικο στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης 909 άτομα. Πρόκειται για πρόβλεψη που υπάρχει στο άρθρο 20 του υπό κατάθεση σχεδίου νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο οποίο μεταξύ άλλων εντάσσεται και μια σειρά από παρεμβάσεις κατά πάγιων στρεβλώσεων στο κράτος. Αν και στο σχετικό νομοσχέδιο καταργούνται ρυθμίσεις που για χρόνια κόστιζαν στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως το περίφημο επίδομα υπολογιστή, οι αδικαιολόγητες αναρρωτικές και οι δίχως έλεγχο εκπαιδευτικές άδειες, την ίδια ώρα υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ομάδα των 909 επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την Αγροτική Τράπεζα με την προκήρυξη 9Κ/2008. Εργαζόμενοι, όμως, που τελικά ποτέ δεν προσλήφθηκαν στην τράπεζα όπως εκ του νόμου έπρεπε, καθώς αυτή όδευε προς συγχώνευση, αλλά τελικά με φωτογραφική νομοθετική παρέμβαση το 2010 (πρόκειται για τον Ν. 3899/2010 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) διορίστηκαν σε βάρος πραγματικά επιτυχόντων στον διαγωνισμό για το ΙΚΑ 1.215 πολιτών. Ανθρωποι που επί τρία χρόνια διεκδικούσαν το δίκιο τους, με αποτέλεσμα ταυτόχρονα να προσληφθούν και αυτοί βάσει της πρόσφατης νομοθετικής παρέμβασης. Κάπως έτσι, ενώ το ΙΚΑ αναζητούσε στον σχετικό διαγωνισμό του 2008 1.215 εργαζομένους, σήμερα βρίσκονται να εργάζονται στον φορέα 2.124 άτομα.
Ισοφάρισαν τη μία αδικία με άλλη
Σε μια λογική λοιπόν ισοφαρίσματος μιας αδικίας με μια άλλη, η κυβέρνηση ναι μεν με τον νέο νόμο δικαιώνει τους τελευταίους, ωστόσο αντί να οδηγήσει εκτός Δημοσίου και ΙΚΑ ΕΤΑΜ τους άλλους 909 που είχαν πάρει τις θέσεις τους με λάθος τρόπο, μια και είχαν δώσει εξετάσεις σε άλλον, εκτός αντικειμένου, διαγωνισμό, τους διορίζει τελεσίδικα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό προσλήψεων στον ασφαλιστικό φορέα. Κι αυτό σε μια περίοδο όπου απαιτείται «ξαλάφρωμα» του κράτους και όχι προσλήψεις.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στις 6 Οκτωβρίου 2008 ξεκινάει ο διαγωνισμός κάλυψης 1.215 θέσεων στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ από τον ΑΣΕΠ, ο οποίος μάλιστα εκ της φύσεώς του προϋποθέτει ειδικά προσόντα. Ειδικότερα, είχε προβλεφθεί να ζητείται στην προκήρυξη εξειδίκευση και διετής εμπειρία σε διοικητικά-ασφαλιστικά θέματα, προϋπηρεσία σε ασφαλιστικούς φορείς κ.ά. Κι ενώ αυτές οι προϋποθέσεις χαρακτηρίζονταν ως απαραίτητες, εντελώς πραξικοπηματικά αποφασίστηκε με τον Ν. 899/2010 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να προσληφθούν στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ όχι οι επιτυχόντες της προκήρυξης 8Κ/2008 αλλά οι μεταγενέστεροι επιτυχόντες του διαγωνισμού 9Κ/2008. Ενας διαγωνισμός του ΑΣΕΠ όμως που ούτε αφορούσε το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ούτε απαιτούσε ειδικές γνώσεις σε ασφαλιστικά θέματα και -το προκλητικότερο- ήταν χρονικά μεταγενέστερος του 8Κ/2008 κατά ένα δίμηνο! Παρακάμπτοντας με τρόπο αδικαιολόγητο τους επιτυχόντες για τις θέσεις του ΙΚΑ, η τότε κυβέρνηση υπό το πρόσχημα της συγχώνευσης της Αγροτικής Τράπεζας επέλεξε να διορίσει στον ασφαλιστικό φορέα τους επιτυχόντες του τραπεζικού διαγωνισμού, παρά το ότι κανένας εξ αυτών δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Αυτή η παράκαμψη δημιούργησε θόρυβο και με απανωτές διαμαρτυρίες αλλά και νομικό αγώνα τριών ετών οι επιτυχόντες της προκήρυξης 8Κ/2008 κράτησαν το θέμα ζωντανό. Κι έτσι έπρεπε να γίνει, καθώς ένας θεσμός αδιάβλητος όπως ο ΑΣΕΠ με τέτοιου είδους επιλογές λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα. Αυθαίρετα λοιπόν και απρόσμενα οι πραγματικοί επιτυχόντες στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ έμειναν εκτός, ενώ καταχρηστικά αντικαταστάθηκαν από αυτούς της Αγροτικής - κι ενώ καταφανώς υπήρξε αδικία αλλά και καταστρατήγηση του άρθρου 103 του Συντάγματος (παράγραφος 7), το οποίο ρητά προβλέπει πως για να διοριστεί κάποιος στο Δημόσιο χρειάζεται να έχει περάσει από σχετικό διαγωνισμό. Παράλληλα, κατόπιν προσφυγής των επιτυχόντων της 8Κ/2008 στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, αποφασίστηκε πως παραβιάζεται η αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος, αλλά και ότι η πρόσληψη των 909 ατόμων της Αγροτικής στο ΙΚΑ αποτελεί χαριστικό μέτρο.
Τους βόλεψαν όλους
Κι ενώ σήμερα η δικομματική κυβέρνηση όφειλε να αποκαταστήσει τους 1.215 της προκήρυξης 8Κ/2008 και να απολύσει τελεσίδικα (έχουν ήδη τεθεί σε αργία εδώ και λίγο καιρό) αυτούς της 9Κ/2008, των οποίων πλέον ο διαγωνισμός δεν έχει ισχύ λόγω της πορείας της Αγροτικής Τράπεζας, επέλεξε την εύκολη λύση. Με τον νόμο που προωθεί τις τελευταίες ημέρες, στο κεφάλαιο 20 τους προσλαμβάνει όλους! Πηγές μας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν πως αυτή η επιλογή λήφθηκε υπό το πρίσμα του να «μην υπάρξουν πλέον αντιδράσεις από την άλλη μεριά, καθώς 909 επιτυχόντες της προκήρυξης 9Κ/2008 αυτή τη φορά θα έβγαιναν εκτός εργασίας». Στο σκεπτικό μάλιστα του σχεδίου νόμου που προωθήθηκε αναφέρεται πως οι προσλήψεις των 909 ατόμων της Αγροτικής γίνονται για «να αποκατασταθεί η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη την οποία είχαν οι επιτυχόντες σε έναν δημόσιο διαγωνισμό. Η μη πρόσληψή τους στην ΑτΕ, η μετέπειτα πρόσληψή τους στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ και κατόπιν η απόλυσή τους επέφεραν αλλεπάλληλες ανατροπές στην εργασιακή τους κατάσταση, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί». Βέβαια τη στιγμή που γι' αυτά τα 909 άτομα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση, κανένας δεν μιλάει και για τους υπόλοιπους 4.000 ήδη εργαζομένους στο Δημόσιο που θα πρέπει να απολυθούν σύντομα ενώ αυτοί προσλαμβάνονται. Πολύ περισσότερο σε ένα άδικο κράτος που συγχωνεύει και απολύει δίχως προειδοποίηση, είναι υποκριτική η θετική αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης ομάδας.
Κυριάκος Μητσοτάκης:Εφαρμόσαμε τον νόμο του ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με δήλωση μάλιστα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζεται πως «όντως υπήρξε άλλος φορέας υποδοχής και προέλευσης στους εργαζομένους του ΙΚΑ ΕΤΑΜ επειδή συγχωνεύτηκε η Αγροτική Τράπεζα. Αυτό όμως που κάνει το σχέδιο νόμου μας τώρα είναι η εφαρμογή του Ν. 3899/2010 του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα του άρθρου 12 που προβλέπει την πρόσληψη των 909 επιτυχόντων της Αγροτικής στο ΙΚΑ».


Δεν υπάρχουν σχόλια: