Η τρόικα απέρριψε χθες καταρχάς το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την αύξηση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ παράλληλα απαίτησε να υλοποιηθεί το μέτρο της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016. Στη χθεσινή, δίωρη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των δανειστών της χώρας με τον αρμόδιο υπουργό φάνηκε ότι αμφισβητείται η πρόβλεψη της ελληνικής πλευράς πως θα καταφέρει να αυξήσει τα έσοδα των Ταμείων έως και κατά 500.000.000 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τεχνικά κλιμάκια αναλαμβάνουν από σήμερα να αναλύσουν όλες τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση για να διαπιστωθεί αν μπορούν να εισπραχθούν τα έσοδα που προβλέπονται. Από την πλευρά του, σε μια λιτή ανακοίνωση 73 μόλις λέξεων, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει μόνο ότι «έγινε μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στις γνωστές προτάσεις και στους μηχανισμούς που εισάγουμε με το νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε διαβούλευση, μέσα από τις οποίες ενισχύεται η εισπραξιμότητα των εισφορών».
Είναι γνωστό πάντως ότι η τρόικα θεωρεί πως μόνο για φέτος το έλλειμμα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) αναμένεται να φτάσει έως και τα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ εάν δεν παρθούν μέτρα η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι έως το τέλος του επόμενου έτους θα ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ. Επίσης, έχει υπολογιστεί ότι η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Η ελληνική πλευρά δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για το πώς θα καταφέρει με περιορισμό της εισφοροδιαφυγής μέσω ελέγχων των εισφορών που έχουν δηλωθεί στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) και των εισφορών που έχουν καταβληθεί να συγκεντρώσει 350.000.000 ευρώ. Επίσης, ούτε πώς θα πετύχει από τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών να εισρεύσουν στα ταμεία της Κοινωνικής Ασφάλισης άλλα 150.000.000 ευρώ. Ούτε φυσικά ότι μπορεί να επιτευχθεί περιορισμός της αδήλωτης εργασίας μόνο με επιβολή τσουχτερών προστίμων ύψους 10.550 ευρώ για κάθε περίπτωση, σε ένα οικονομικό περιβάλλον με επιχειρήσεις στα όρια της χρεοκοπίας.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της συνάντησης ήταν ότι εκτός από τον υπουργό Εργασίας, τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου και τη γενική γραμματέα Αννα Στρατινάκη, παρέστη και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, ο ψυχίατρος Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου