30/11/13

Πτώση 5,4% του τζίρου στο λιανεμπόριο!

Περαιτέρω μείωση 5,4% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παρότι το κλίμα στην αγορά εξακολουθεί να είναι αρνητικό, ο τζίρος σε δύο επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων πήγε κόντρα στο ρεύμα, εμφανίζοντας άνοδο. Πρόκειται για εκείνα που πωλούν βιβλία, χαρτικά, είδη δώρων κ.ά. (αύξηση 2,3%) και εκείνα με έπιπλα -ηλεκτρικά είδη- και οικιακό εξοπλισμό (αύξηση 1,4%). Προφανώς, λόγω της ανάγκης νέου εξοπλισμού στα νοικοκυριά και της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ο τζίρος των σχετικών καταστημάτων κινήθηκε ανοδικά.

Πάντως, η αναιμική αύξηση που κατέγραψε ο τζίρος των καταστημάτων με είδη οικιακού εξοπλισμού είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς επί 20 συνεχόμενα τρίμηνα -από την αρχή της κρίσης- οι πωλήσεις υποχωρούν. Σε αυτό το διάστημα η αγορά της ευρύτερης λιανικής έχει σημειώσει πτώση κατά 50%, ενώ η μείωση των πωλήσεων στον κλάδο του οικιακού εξοπλισμού έχει αγγίξει το 70%.

Στον αντίποδα, ο όγκος των πωλήσεων σημείωσε νέα μείωση σε πολυκαταστήματα (27,6%), μεγάλα καταστήματα τροφίμων (6,5%), τρόφιμα - ποτά - καπνό (4%), ένδυση - υπόδηση (3,3%), καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (3,1%) και φαρμακευτικά - καλλυντικά (0,7%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης το καλάθι των καταναλωτών αδειάζει με σταθερό ρυθμό, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το μέσο κόστος αγορών δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ. Οπως αναφέρεται σε έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (σε πανελλήνιο δείγμα 2.500 καταναλωτών), το 80% έχει μειώσει τις αγορές του συνολικά λόγω της κρίσης, το 71% αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, το 70% αγοράζει γενικά φθηνότερα προϊόντα, το 67% αγοράζει οικονομικές συσκευασίες, το 82% επιλέγει περισσότερες προσφορές.

Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι ο όγκος των πωλήσεων στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων και των καυσίμων, σημείωσε μείωση 5,4% τον Σεπτέμβριο φέτος, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2012, έναντι μείωσης 11,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Στον αντίποδα, ο τζίρος στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, σημείωσε μείωση 6,4% τον Σεπτέμβριο 2013, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2012, έναντι μείωσης 10,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: