28/11/13

Και δεύτερο τζαμί στην Αθήνα. Αυτή την φορά ανακατασκευάζετε το "τζαμί του πορθητή" & ύστερα θα αποδοθεί προς χρήση. Στην Τουρκία μετατρέπουν αρχαίες εκκλησίες σε τζαμιά, εμείς τα επισκευάζουμε και τα δίδουμε προς χρήση. Στον δρόμο που χάραξε ο Σημίτης. Τα μελλοντικά εκατομμύρια μουσουλμάνων Αθηναίων είναι ο στόχος

Φρένο στην ανάθεση του έργου για την αναπαλαίωση και, έπειτα, την απόδοση ως χώρου λατρείας του μουσουλμανικού τεμένους Φετιχιέ τζαμί, που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς -στη σκιά της Ακρόπολης- προσδοκούν να βάλουν τα μέλη της Ανεξάρτητης Δράσης Πολιτών, που τάσσεται κατά της ανέγερσης τεμένους στη χώρα μας.

Με σύνθημα «ένας νέος αγώνας ξεκινά», τα μέλη της Δράσης δίνουν ραντεβού στις 8 το πρωί της Πέμπτης έξω από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, στην οδό Τζιραίων, στο κέντρο της Αθήνας, όπου αναμένεται να γίνει η κατάθεση των προσφορών για τη δημοπρασία του έργου, προϋπολογισμού 1.380.000 ευρώ (το 70% των χρημάτων θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο από τον κρατικό Προϋπολογισμό).

«Λέμε “ναι” στην αποκατάσταση των φθορών του μνημείου και στην “αισθητική” επαναφορά του» λένε ουσιαστικά τα μέλη της πρωτοβουλίας, αλλά αντιδρούν και τάσσονται κατά της απόδοσης του τζαμιού ως χώρου λατρείας των μουσουλμάνων στον ίσκιο του Παρθενώνα! «Δεν μας διασφαλίζει κανείς ποια θα είναι η χρήση του και ποιους σκοπούς θα εξυπηρετήσει. Θεωρούμε ότι θα μετατραπεί σε χώρο λατρείας. Και από τη στιγμή που δεν υπάρχει αναγνωρισμένη μουσουλμανική κοινότητα, δεν νοείται να κατασκευαστεί τέμενος ή τζαμί. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτομάτως εγείρεται θέμα αναγνωρίσεως μουσουλμανικής μειονότητας στην Αθήνα» εξηγεί μέλος της Δράσης. Και, όπως προσθέτει, «ας μην ξεχνάμε ότι στο Ισλάμ δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ θρησκείας και πολιτικής ζωής. Οι τόποι λατρείας είναι και τόποι πολιτικής καθοδήγησης. Υπό αυτήν την έννοια δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο πληθυσμός των μουσουλμάνων της Αθήνας δεν θα διαταράξει τη δημόσια τάξη».

Η Ανεξάρτητη Δράση Πολιτών είχε πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις για την ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό, ενώ στις 12 Νοεμβρίου είχε πραγματοποιήσει κινητοποίηση κατά της αποκατάστασης του Φετιχιέ τζαμί (τότε οι εταιρίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έκαναν πίσω και απέσυραν τις προσφορές τους). Το Φετιχιέ τζαμί (ή τζαμί του πορθητή) χτίστηκε μετά την κατάκτηση της Αθήνας από τους Οθωμανούς το 1456, στο βόρειο άκρο της άλλοτε Ρωμαϊκής Αγοράς, και επί Τουρκοκρατίας ήταν γνωστό ως «το τζαμί του Σταροπάζαρου», λόγω της θέσης του στο παζάρι των σιτηρών.

Το πρώτο κτίσμα ανεγέρθη πάνω στα ερείπια χριστιανικής εκκλησίας. Μετά την εγκατάσταση της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους στην Αθήνα, το 1834, χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό αρτοποιείο, έως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Σήμερα στεγάζει αρχαιότητες, αλλά παρουσιάζει στατικά προβλήματα και ρωγμές στους τοίχους. Η Δράση κατηγορεί την ελληνική Πολιτεία ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα με «προχειρότητα» και δηλώνει έτοιμη να «πολεμήσει την εγκαθίδρυση του μουσουλμανικού τόξου στην Ελλάδα και την ισλαμοποίηση της κοινωνίας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: