26/11/13

Κατάσχεση καταθέσεων ακόμη και για ρυθμισμένες οφειλές

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, για εκκρεμότητες προς το Δημόσιο, οι οποίες έχουν ρυθμιστεί, δίνεται φορολογική ενημερότητα με συγκεκριμένο, όμως, σκοπό, διάρκειας ενός μηνός και ανανεώνεται ανάλογα με τη συνέπεια που έχει ο φορολογούμενος στη ρύθμισή του. Για μεταβιβάσεις ακινήτων, είτε για απαιτήσεις ιδιωτών από το Δημόσιο, οι εφορίες, κατόπιν διακανονισμών, ενεργούν είτε πληρώνουν, αφού πρώτα εξασφαλίσουν τις απαιτήσεις που έχουν από τους ιδιώτες.   Δηλαδή, όσον αφορά ακίνητα, είτε παρακρατούν το τίμημα από τον πωλητή, είτε από τον προμηθευτή του Δημοσίου, συμψηφίζουν την απαίτηση του με την οφειλή του. 
Την ίδια στιγμή, επειδή δεν μπόρεσαν σε κάποια στιγμή να πληρώσουν τα απανωτά «χαράτσια» με τα οποία οι κυβερνήσεις φορτώνουν επί χρόνια τα συνήθη φορολογικά «υποζύγια», η Εφορία καταδικάζει σε οικονομικό θάνατο μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους, στερώντας τους τη φορολογική ενημερότητα για να μπορούν να σταθούν και να συνεχίσουν να υπάρχουν στην αγορά.
Εντρομοι πλέον, μέρα με την ημέρα, όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι έρχονται ξαφνικά αντιμέτωποι με έναν απίστευτο παραλογισμό: άνθρωποι που έχουν ήδη έρθει σε συνεννόηση με την αρμόδια ΔΟΥ και πληρώνουν σε δόσεις τα χρέη τους αναγκάζονται να ξεπουλήσουν ένα περιουσιακό στοιχείο, όπως τη μοτοσικλέτα ή το αμάξι τους, για να βρουν λεφτά προκειμένου να ζήσουν ή να πληρώνουν το ενοίκιο και άλλες υποχρεώσεις τους, αλλά διαπιστώνουν ότι τα χρήματα αυτά που τα κατέθεσαν στην τράπεζα έχουν κάνει φτερά.
Παρά τη ρύθμιση δηλαδή, τα μέτρα κατάσχεσης «εις χείρας τρίτων» (στην τράπεζα εν προκειμένω) δεν σταμάτησαν αλλά προχωρούν επειδή από το 2011 υπάρχει νόμος με τον οποίο το Δημόσιο απαιτεί ακόμα περισσότερα από όσα πληρώνει ο οφειλέτης σε δόσεις ή και ολική εξόφληση του χρέους που έχει ήδη ρυθμίσει!
Οι μικρομεσαίοι διαμαρτύρονται γιατί έτσι μπλοκάρει ολόκληρη η αγορά. Οι έφοροι μεταφέρουν το πρόβλημα στην ηγεσία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού χωρίς να μπορεί να βρεθεί λύση, γιατί ο νόμος υποχρεώνει τις εφορίες να λειτουργούν έτσι. Και οι ίδιοι οι έφοροι αναγνωρίζουν πως «από τη στιγμή που έχει γίνει ρύθμιση, θα έπρεπε να ισχύει ότι… πάσα αρχή παυσάτω».
Σε εποχές κρίσης, όπου η τιμή που πιάνει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σπανίως ξεπερνά τις 5.000-8.000 ευρώ, η Εφορία δεν βρίσκει παραπάνω από τα λεφτά αυτά στους λογαριασμούς τους. Ωστόσο τα κατάσχει ενώ ο οφειλέτης πληρώνει κανονικά τις δόσεις του, ακυρώνοντας στην πράξη τη συμφωνία διακανονισμού που έχουν κάνει με σκοπό να εισπράξει προκαταβολικά ολόκληρο το ποσό της οφειλής, έστω και αν ο πολίτης έχει πληρώσει έως τώρα κανονικά όλες τις δόσεις και τους τόκους που τις επιβαρύνουν κάθε μήνα, χωρίς να υπάρχει καμία καθυστέρηση και τιμώντας τη συμφωνία που ο ίδιος έχει υπογράψει με το κράτος!
Εντολή στις ΔΟΥ για κατασχέσεις
Πρόσφατα, σε υγιή επιχείρηση στη Νέα Φιλαδέλφεια, με 12 εργαζομένους, που ρύθμισε ένα μικρό χρέος της (κάτω από 75.000 ευρώ), έπειτα από λίγες ημέρες το δικαστικό τμήμα μπλόκαρε τους λογαριασμούς της και τα μπλοκ επιταγών, απαιτώντας να γίνει ολική εξόφληση του χρέους!
Οι κατασχέσεις-εξπρές προς εξόφληση χρεών που είναι ήδη σε ρύθμιση θεσπίστηκαν με τους νόμους της τριετίας 2010-2012, επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου, που επιτρέπουν στις φορολογικές αρχές να δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία, εισοδήματα και ποσά που δικαιούνται να εισπράξουν οι πολίτες από το Δημόσιο, ακόμη και αν δεν έχουν καν καταστεί ληξιπρόθεσμα!
Με βάση τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά οφειλετών λαμβάνονται και από μόλις 300 ευρώ χρέος όπως:
- κατασχέσεις-εξπρές για όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις απαιτήσεις των φορολογουμένων σε χέρια τρίτων,
- ασφαλιστικά μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου,
- εγγραφή υποθήκης για φόρους και λοιπά δημόσια έσοδα.
Ετσι, ενώ απαγορεύεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως, δεν υπάρχει καμία προστασία από κατάσχεση για όσους δεν έχουν καν τα εισοδήματα αυτά, αν προσπαθήσουν να βρουν άλλο τρόπο για να εξοικονομήσουν τα προς το ζην και να πληρώσουν όπως μπορούν την Εφορία και άλλες υποχρεώσεις τους.
Πρόβλημα στις μεταβιβάσεις
Το υπουργείο Οικονομικών στερεί από όσους έκαναν ρύθμιση και τη φορολογική ενημερότητα, χωρίς την οποία δεν μπορούν να εισπράξουν χρήματα ή να εξοφλήσουν επιταγές κ.ά. για ποσά ύψους άνω των 1.500 ευρώ, ούτε να συνάψουν δάνεια ή να αποζημιωθούν για θεομηνίες
κ.λπ. Δεν μπορούν να μεταβιβάσουν ακίνητο στα παιδιά τους, ούτε να μετέχουν σε διαγωνισμούς για την ανάληψη εκτέλεσης δημόσιων έργων ή προμηθειών του Δημοσίου, αν και από τις δουλειές αυτές το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει την οφειλή του.
Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο στερεί στους οφειλέτες επιχειρηματίες που έχουν κάνει ρύθμιση τη δυνατότητα να ορθοποδήσουν, ενώ στις ελάχιστες περιπτώσεις που με χίλια βάσανα τους δίνει ενημερότητα, αυτή έχει ειδική χρήση και περιορισμένη διάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: