13/11/13

Πιο κοντά η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών

Εικόνα απόλυτης εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την κοινωνική βόμβα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών μεταφέρουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που συμμετείχαν στην χθεσινή ευρεία σύσκεψη με την τρόικα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να εμμένουν στην πλήρη άρση κάθε προστατευτικής διάταξης από την 1η Ιανουαρίου, ακόμη και για την διάσωση της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση, θεωρώντας πως ο νόμος «Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αποτελεί επαρκή ομπρέλα προστασίας για όσους θέλουν να σώσουν το σπίτι τους.
Υπό το πρίσμα αυτό η διακύβευση δεν είναι μόνο αν θα καταργηθεί η οριζόντια ρύθμιση Παπαθανασίου που από το 2008 απαγορεύει κάθε πλειστηριασμό ακινήτου για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ –αυτή θεωρείται δεδομένη καθώς η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει- αλλά αν θα πάψει να ισχύει και η οριζόντια προστασία από πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ (αφορολόγητο προσαυξημένο κατά 50%). Η τρόικα εμφανίζεται να μην δέχεται προτάσεις της κυβέρνησης να τεθούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά αυτή να περιοριστεί μόνο εντός του νόμου Κατσέλη για όσα νοικοκυριά ζητούν να πτωχεύσουν υπό προϋποθέσεις.
Είναι πλέον ξεκάθαρο το ζήτημα της άρσης των προστατευτικών μέτρων για τους πλειστηριασμούς εξελίσσεται σε καυτή πατάτα για την κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν αν δεν υπάρξει μια στοιχειώδης συμφωνία τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Ανάπτυξης θα την πετάξει στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού ώστε να το διαχειριστεί και αυτό στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης στη βάση των δεσμεύσεων του καλοκαιριού πως «δεν θα απειληθεί η πρώτη κατοικία των φτωχών». Ήδη οι αντιδράσεις από κυβερνητικούς βουλευτές μεγεθύνονται και είναι προφανές πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί και πολύ περισσότερο, να αντέξει πολιτικά το κόστος μιας "ήττας" σε ότι αφορά την πρώτη κατοικία.
Δεδομένου ότι παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βρεθεί μια «μέση λύση» στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί η όποια συμφωνία επιτευχθεί, να παρουσιαστεί στη συνέχεια ως «επιτυχία Σαμαρά», προκειμένου να πιστωθεί ο ίδιος τα πολιτικά οφέλη. Η εναλλακτική μιας νέας εξάμηνης παράτασης όπως προτείνουν αρκετοί βουλευτές και στελέχη της κυβερνητικής συμμαχίας δεν φαίνεται να προκρίνεται στη φάση αυτή υπό το φόβο πως η κυβέρνηση θα κατηγορηθεί για κωλυσιεργία από την τρόικα.
Παρότι η τρόικα αποχωρεί από την Αθήνα χωρίς συμφωνία, επιμέρους συζητήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία προβάλλεται η 15η Δεκεμβρίου. Είναι ωστόσο εμφανές πως προς το παρόν η όποια απόφαση παίρνει αναβολή.
Η κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση να αρθεί η οριζόντια ρύθμιση που αφορά την απελευθέρωση των πλειστηριασμών για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ, επιδιώκει ωστόσο να διατηρήσει μια ελάχιστη προστασία στο σκέλος που αφορά τη διάσωση της πρώτης κατοικίας για όσους δανειολήπτες των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλλονται από τις τράπεζες, δεν αξιοποιούν τον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ρίξει στο τραπέζι την πρόταση να μειωθεί κλιμακωτά το όριο της αντικειμενικής αξίας κάτω από την οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί, με την παράλληλη θέσπιση ενός εισοδηματικού κριτηρίου που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες θα είναι κοντά στο κατώφλι της φτώχειας (6.591 ευρώ ανά άτομο και 13.842 ευρώ για τετραμελή οικογένεια) και ενός κριτηρίου στη βάση του οποίου θα καθορίζεται αν ο δανειολήπτης είναι «συνεργάσιμος», δηλαδή έχει πρόθεση να ρυθμίσει τα δάνειά του και δεν έχει σταματήσει να πληρώνει από δόλο.
Στη χθεσινή συνάντηση όπου συμμετείχαν επίσης πέραν της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης (Κ. Χατζηδάκης, Θ. Σκορδάς), ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης, τέθηκε και το θέμα της επιτάχυνσης των δικαστικών αποφάσεων στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όπου πλέον οι δικάσιμες ορίζονται για το 2020.
Στο «κάδρο» μπήκε και ο θεσμός της διαμεσολάβησης, δηλαδή της ανάμιξης των περίπου 400 εξουσιοδοτημένων δικηγόρων στις διαφορές μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, που έχει στόχο να μη φτάνουν οι υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία και να επιτυγχάνονται εξωδικαστικά ρυθμίσεις δανείων. Δεν αποκλείεται σύμφωνα με κάποιες προτάσεις η αξιοποίησή τους να επεκταθεί και στις διαφορές εκτός νόμου Κατσέλη. 
Η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του θεσμού αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στην απροθυμία των τραπεζών να συνεργαστούν, ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ασκήθηκε χθες έντονη κριτική στον εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος για την τακτική «Πόντιου Πιλάτου» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε- που συστηματικά ακολουθεί ο τραπεζικός κλάδος στις συζητήσεις με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: