H Lamda Development είναι, σύμφωνα με πληροφορίες αυτή που μένει εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Σημειώνεται εδώ ότι σήμερα έγινε η αποσφράγιση των τεσσάρων οικονομικών προσφορών που υποβλήθηκαν για την «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.» και σύμφωνα με τη διαδικασία, αποκλείσθηκε η προσφορά με το χαμηλότερο τίμημα. Στην επόμενη φάση, θα κληθούν οι υπόλοιποι τρεις ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν βελτιωμένη προσφορά, εντός της επόμενης εβδομάδας - και συγκεκριμένα μέχρι την Τετάρτη-, ενώ από την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ και η Εθνική Τράπεζα τηρούν σιγή ιχθύος σχετικά με τα τιμήματα που προσφέρθηκαν δεδομένου ότι θέλουν να διατηρήσουν ‘’ψηλά’’ το επενδυτικό ενδιαφέρον και τον ανταγωνισμό.
Στελέχη της αγοράς τοποθετούν τον πήχυ μεταξύ 300- 350 εκατ. ευρώ.
H θυγατρική του ομίλου Λάτση είχε εξ’αρχής θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον άλλο διαγωνισμό που έχει σε εξέλιξη το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και προς αυτή την κατεύθυνση προτίθεται να κινηθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αυτή την στιγμή, έχοντας στο πλευρό της ισχυρό σύμμαχο από το εξωτερικό. Η στροφή της διοίκησης του κ. Οδυσσέα Αθανασίου προς το διαγωνισμό του Ελληνικού είχε φανεί ούτως ή άλλως εξ’ αρχής και από το γεγονός ότι ο όμιλος προτίμησε να καταθέσει προσφορά μόνος του για τον Αστέρα χωρίς συνέταιρο.
Ποιοι συνεχίζουν
Ετσι, στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία θα συνεχισθεί την επόμενη εβδομάδα παραμένουν οι τρείς υπόλοιποι διεκδικητές και συγκεκριμένα:
-Κοινοπραξία των COLONY CAPITAL ACQUISITIONS LLC και DOLPHIN CAPITAL INVESTORS LTD. Ο επενδυτικός όμιλος της Colony Capital, με έδρα το Λος Αντζελες, διαχειρίζεται αυτή την στιγμή επενδύσεις περί τα 20 δις. δολάρια με ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο τουριστικών ακινήτων, ξενοδοχείων, καζίνο κ.τ.λ.. Ο εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όμιλος της Dolphin των Μ. Καμπουρίδη, Π. Χαραλαμπίδη και Α. Παπαγεωργίου διεκδικεί εντός και εκτός Ελλάδος μερίδιο της μεγάλης πίτας του τουρισμού για υψηλότερα εισοδήματα, ενώ μέσω Χρηματιστηρίου πέρυσι ενέταξε στο μετοχολόγιό της και τον επενδυτικό όμιλο Third Point. Στην Ελλάδα ήδη από το 2012 λειτουργεί το υπερπολυτελές Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, το οποίο μάλιστα επεκτείνει συνεχώς, ενώ πρόσφατα ένα νέο κομμάτι της επένδυσης στην περιοχή, άνω των 426 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στις διαδικασίες fast track.
-Η Plepi Holdings Ltd είναι το σχήμα που συνέστησαν ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου με την ΤΕΜΕΣ και ο αραβικών συμφερόντων όμιλος Olayan. Οσον αφορά τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου με μακρά ιστορία στον τομέα της ναυτιλίας θεωρείται ότι άλλαξε το τουριστικό προφίλ μίας ολόκληρης περιοχής, της Mεσσηνίας με τη δημιουργία του Costa Navarino, το οποίο συνεχίζει να επεκτείνει ακόμη και σήμερα. Ο ελληνικός όμιλος έχει μειοψηφική συμμετοχή στο σχήμα, ενώ στόχος είναι να επεκτείνει την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει ακριβώς λόγω του Costa Navarino. O ομιλος Olayan παρακολουθεί στενά τα τελευταία χρόνια τα πράγματα στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και έχει μάλιστα ιδρύσει υποκατάστημα στη χώρα μας στη Λ. Ποσειδώνος. Ο όμιλος με έδρα τη Σαουδική Αραβία έχει ιστορία ήδη από το 1947 και to όνομά του έγινε ευρέως γνωστό στη χώρα μας από τις επενδύσεις στο χώρο των τροφίμων και δή στην Chipita. Η Olayan Investments Company Establishment (OICE), η μητρική εταιρεία της αυτοκρατορίας είναι σήμερα από τους μεγαλύτερους ομίλους της Σαουδικής Αραβίας με πολλές επενδύσεις ανά τον κόσμο, ενώ από το 2000, οπότε απεβίωσε ο ιδρυτής Sulliman Olayan, τη θέση του προέδρου κατέχει ο γιός του Khaled. Η περιουσία που ελέγχει σήμερα ο Khaled Olayan και οι τρεις αδελφές του υπολογίζεται σε περίπου 12 δισ. δολάρια.
-Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, ένα fund το οποίο διαχειρίζεται η AGC Jermyn Street IV. H AGC Equity Partners επενδύει διεθνώς σε εναλλακτικές επενδύσεις με γραφεία σε Λονδίνο και Μέση Ανατολή. Η αραβικών συμφερόντων AGC «κεφαλαιοποιεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αγορές που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από μία εξελισσόμενη οικονομική κρίση εξασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προφίλ του ομίλου, με έμφαση κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ο εκ των συνιδρυτών της AGC, ο Walid Abu-Suud, ήταν επί σχεδόν δύο δεκαετίες ανώτατο στέλεχος της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κουβέιτ. Στο παρελθόν είχε επίσης διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο περί τα 14 δισ. δολαρία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κουβέιτ (Kuwait Petroleum Corporation – KPC), ενώ το 2012 ο όμιλος επένδυσε κοινοπρακτικά με άλλους εταίρους 625 εκατ. δολάρια στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, εξαγοράζοντας μειοψηφική συμμετοχή της OAO Enel OGK-5.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου