21/11/13

Λουκέτα σε δημοτικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν τρίτη χρονιά παθητικό

Σε συμφωνία κατέληξαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους της τρόικα για το επόμενο κύμα κινητικότητας, αλλά και για απολύσεις από το Δημόσιο, κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, διάρκειας περί τα 90 λεπτά 
Η συνάντηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:30 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11:20.
Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ άλλων, τέθηκε στο τραπέζι το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων που εμφανίζουν για τρίτη χρονιά παθητικό, ενώ δόθηκε παράταση 2-3 μηνών για τις διαθεσιμότητες που ήταν να γίνουν στο τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα, συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη επισήμανε ότι η Τρόικα έδωσε άτυπη παράταση για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύματος της κινητικότητας ακόμη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Η διαδικασία αυτή που αρχικώς προγραμματιζοταν να τελειώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2014.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση, αφού αποτιμήθηκε το πρώτο κύμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, συμφωνήθηκε ότι τα προαπαιτούμενα καλύπτονται και συζητήθηκε η διαδικασία με την οποία θα γίνουν εφεξής οι νέες απολύσεις και διαθεσιμότητες.
Για τις απολύσεις συμφωνήθηκε:  
-Μείωση προσωπικού μεγάλων φορέων, χωρίς "λουκέτο" όπως έγινε στη περίπτωση της ΕΡΤ
-"Λουκέτο" σε εκατοντάδες δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να υπάρξουν αυτόνομα και χρηματοδοτούνται από τις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων
-"Λουκέτο" σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία θα θεωρηθούν ζημιογόνα ή "χωρίς λόγο ύπαρξης", όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη
-Συγχωνεύσεις δημοσίων επιχειρήσεων
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιες επιχειρήσεις αφορά το "λουκέτο", ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τις επόμενες ημέρες θα συμπληρωθεί η λίστα των οργανισμών που θα μπουν σε διαδικασία "ξαφνικού θανάτου".
Στη συνάντηση τέθηκε για πρώτη φορά από την τρόικα το θέμα των προσωρινών διαταγών, καθώς ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί τον αριθμό των συγκεκριμένων υπαλλήλων, γεγονός που αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας στην ηγεσία του υπουργείου ότι ενδέχεται να συμπεριληφθούν στις 15.000 απολύσεις έως το τέλος της επόμενης χρονιάς, οι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου που συνεχίζουν να εργάζονται βάσει προσωρινών διαταγών.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις 4.000 απολύσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2013, έχουν ικανοποιηθεί με την προσμέτρηση των 2.000 περίπου απολυμένων από την ΕΡΤ. Μέχρι στιγμής απομένουν ακόμα 1.300 απολύσεις, οι οποίες υπολογίζεται πως θα είναι οι πολιτικοί υπάλληλοι των αμυντικών βιομηχανιών, που, όπως όλα δείχνουν, θα δουν την πόρτα της εξόδου του δημοσίου εντός των επόμενων σαράντα ημερών. Επιπλέον για τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού θα προσμετρηθούν όλοι εκείνοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους θα επιβληθεί η ποινή της οριστικής αργίας, μετά από απόφαση των αρμόδιων πειθαρχικών συμβουλίων.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τέθηκε επιπλέον και το δεύτερο κύμα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα μπουν στο καθεστώς της οχτάμηνης κινητικότητας. Κατ’ αρχήν επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά πως όσοι δημοτικοί υπάλληλοι μπουν σε εθελούσια διαδημοτική κινητικότητα, θα είναι σε διαθεσιμότητα το πολύ δύο μήνες. Εκτός αυτών όμως, σε πρόγραμμα οχτάμηνης κινητικότητας θα μπουν κυρίως υπάλληλοι που απασχολούνται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.  
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο πρώτο κύμα κινητικότητας, όπως δήλωσε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «δεν υπάρχουν κόκκινες κάρτες».
Η ίδια πηγή ανέφερε χθες ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό το συγκεκριμένο υπουργείο δε βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, μιας και έχουν τηρηθεί τα χρονοδιαγράμματα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: