Αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα τήρησε ο πρόεδρος του Eurogroup καλώντας τις ελληνικές αρχές να παρουσιάσουν και μάλιστα επειγόντως πρόοδο σε 4 μέτωπα, προκειμένου, όπως είπε, να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.
Τόσο ο κ. Ντάιζεμπλουμ όσο και ο κ. Ρεν απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το ύψος του δημοσιονομικού κενού.
Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, και προέβλεψε ότι η ύφεση θα τελειώσει μέσα στους επόμενους μήνες.
Ανέφερε ότι πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος, και να καλυφθεί το κενό τόσο για το 2014 όσο και για το 2015, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται πρόοδος στη φορολογική μεταρρύθμιση και πρέπει η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων να γίνει πιο αποτελεσματική.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Ντάιζεμπλουμ διευκρίνισε ότι χρειάζονται τιτλοποιήσεις εσόδων με βάση κρατικά ακίνητα προς πώληση, ενώ ο κ. Ρεν είπε ότι χρειάζονται περισσότερες και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τις εταιρείες που είναι προς αποκρατικοποίησης.
Ο πρόεδρος του EFSF, Κλάους Ρέκλινγκ που ήταν παρών στην συνέντευξη είπε ότι δεν τίθεται θέμα μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ στο εξωτερικό ή δημιουργίας νέου οργανισμού με έδρα εκτός Ελλάδος.
Ο Γιερούν Ντάιζεμπλουμ, είπε στη συνέντευξη τύπου ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει επειγόντων να ολοκληρώσουν τα ανοιχτά θέματα σε 4 τομείς:
=> Να καλύψουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την προηγούμενη επιθεώρηση της τρόικας
=> Να λάβουν μέτρα για να κλείσουν το κενό του 2014
=> Να προχωρήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
=> Να σημειώσουν πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο προέδρος του Eurogroup τόνισε χαρακτηριστικά: "Ανησυχώ για το πότε θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις και την αξιολόγηση από την τρόικα γιατί στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα είναι δύσκολο να ολοκληρώσουμε μέχρι το Δεκέμβριο. Το ζήτημα είναι επείγον, όχι επειδή υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη χρηματοδότησης, αλλά επειδή η στήριξή μας προς την Ελλάδα βασίζεται στην τήρηση των συμφωνηθέντων".
"Η κατάσταση είναι δύσκολη στην Ελλάδα και δεν είναι εύκολο με αυτή την ύφεση να εκτελέσει βήμα προς βήμα το πρόγραμμα", απάντησε ο Νταισελμπλουμ σε ερώτηση της WSJ στο γιατί καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο και το ποτήρι τώρα είναι μισογεμάτο, αλλά πρέπει να γίνουν αρκετά. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει πολιτική και κοινωνική πίεση και ότι είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να τηρούνται οι δεσμεύσεις και από τις δύο πλευρές.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Όλι Ρεν μιλώντας για την Ελλάδα δήλωσε ότι έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από την Ελλάδα. Υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που χρειαζόμαστε για τις ιδιωτικοποιήσεις, την είσπραξη φόρων, αλλά έχω καλή πίστη στις ελληνικές αρχές ότι θα βρούμε μία λύση όμως δεν βασίζεται μόνο σ' εμάς" πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ η Ιρλανδία και η Ισπανία που έχουν ακολουθήσει επιτυχημένα το πρόγραμμα και όπως δήλωσε "αποτελούν παράδειγμα πως το πρόγραμμα δουλεύει" θα ελέγχονται για την πρόοδο της οικονομίας τους, ακόμα και μετά την έξοδο τους από το πρόγραμμα, δύο φορές το χρόνο, ενώ στους ελέγχους θα συμμετέχει πιθανότατα και το ΔΝΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου