21/11/13

Αυξημένες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ από τον προϋπολογισμό του 2014

Περικοπές 30% στη φαρμακευτική δαπάνη και 25% στις λοιπές παροχές ασθενείας που δίδονται σε ασφαλισμένους μέσω του ΕΟΠΥΥ προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2014, το οποίο παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), κ. Χρήστος Σταϊκούρας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

* Τα παραπάνω ποσοστά μείωσης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και παροχές ασθενείας αντιστοιχούν στο γιγαντιο ποσό των 1,6 δισ. ευρώ (από 5,2 δισ. ευρώ στα 3,6 δισ. ευρώ) και “καλύπτουν” ως επί το πλείστον τη δραματική μείωση που προβλέπει ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου για τη χρηματοδότηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, τόσο από κρατικούς πόρους, όσο κυρίως από κοινωνικές μεταβιβάσεις. 

* Συνολικά οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋοπολογισμό προς τον ενοποιημένο κοινωνικό προϋπολογισμό, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των εσόδων και εξόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμοί απασχόλησης, ΕΟΠΥΥ)  θα μειωθούν κατά το πρωτοφανές στα “μνημονιακά” χρονικά ποσοστό του ...35% το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω από 7 δισ.ευρώ (από 19,7 δισ. ευρώ στο 12,6 δισ. ευρώ). 

* Οι μεταβιβάσεις προς τον κοινωνικό προϋπολογισμό θα “καλύψουν” με τη σειρά τους το βασικό σκέλος της μείωσης των μεταβιβαστικών πληρωμών (3,1 δισ. ευτώ ή 18,4%), χάρη στην οποία στηρίζεται σε γενικές γραμμές θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ (από πλευράς δαπανών) που προβλέπει το ΥΠΟΙΚ για το 2014. 

* Εξάλλου, στη μείωση των δαπανών βασίζεται κατά κύριο λόγο γενικότερα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, καθώς τα τακτικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 4%, ενώ το σύνολο των πρωτογενών δαπανών θα πρέπει να μειωθεί κατά 6,4%.

Η μείωση  στις μεταβιβάσεις προς τον κοινωνικό προϋπολογισμό θα αντισταθμισθεί σε ένα μικρό βαθμό σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού από την αύξηση των εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από τρέχουσες και παλιότερες ασφαλιστικές εισφορές, το ΑΚΑΓΕ, κοινωνικούς πόρους κλπ. 

Το κράτος θα δαπανήσει το 2014 περίπου  2,5 δισ. ευρώ λιγότερα (-17,6 %) για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Δηλαδή από τα 14,287δισ. ευρώ που εκτιμά θα ότι θα δώσει μέχρι τέλος του 2013, θα δώσει μόλις 11,796 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. 

Οι περικοπές αυτές στην αμιγώς κρατική χρηματοδότηση θα πλήξουν κατά πρώτον τα ασφαλιστικά ταμεία (μείωση 1,6 δισ. ευρώ ή 13,6%), κατά δεύτερον τα νοσομεία (μείωση 528 εκ. ευρώ ή 32,2%) και κατά τρίτον τον ΕΟΠΥΥ (μείωση 334 εκ. ευρώ ή 30%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: