Λίστα με μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2013 θα παρουσιάσει την Κυριακή στην Τρόικα ο υπουργός Οικονομικών. Μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις και πολύμηνα παζάρια, η ελληνική πλευρά δέχτηκε να ανεβάσει τις προβλέψεις της για την «τρύπα» του 2014, από 500-800 εκατ. ευρώ που υποστήριζε αρχικά, ενώ η Τρόικα υποχώρησε σε πιο «λογικές» απαιτήσεις, «πέφτοντας» από τα 2,9 δισ. σε 1,5-2 δισ. ευρώ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα λόγω του Εκοφίν, και αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με την ομάδα Τόμσεν. Εκεί θα θέσει πλέον την μόνη «κόκκινη γραμμή» που έχει κρατήσει ως τώρα η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως η εξοικονόμηση των 1,3 δισ. μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα «οριζόντια» μέτρα, δηλαδή νέους φόρους και μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Για να το επιτύχει, ποντάρει πολλά και στο σχέδιο του Γιάννη Βρούτση κατά της εισφοροαποφυγής, που εκτιμάται πως μπορεί να καλύψει σχεδόν τα 2/3 του «πακέτου», δηλαδή έως και 800 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτό, ο κ.Στουρνάρας θα έχει την Κυριακή το απόγευμα και ξεχωριστή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.
Στην κορυφή της λίστας των μέτρων βρίσκονται τα μέτρα τόνωσης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής. Το πρόβλημα είναι πως η Τρόικα μέχρι στιγμής υπολογίζει το δημοσιονομικό όφελος από το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας μόλις στα 250-300 εκατ. ευρώ.
Για να εξασφαλίσει «αναίμακτα» τα 1,3 δισ. η κυβέρνηση θα πρέπει επιπλέον να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να επιτύχει:
- έσοδα 381 εκατ. ευρώ από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διοίκησης.
- όφελος τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ από την αυστηρή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου.
- Νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, ιδίως στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.
Ωστόσο η ελληνική πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη και με την άκαμπτη στάση των δανειστών μας όσον αφορά στο κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) καθώς και στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Επιπλέον, η τρόικα άνοιξε θέμα λήψης μέτρων «εδώ και τώρα» για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού κενού όχι μόνο για το 2014, αλλά και για το 2015! Αυτό σημαίνει πως και αν ακόμα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014, πολλά μέτωπα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι σχεδόν τα Χριστούγεννα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου