28/11/13

Ζημιές 57,8 εκατ. ευρώ στο 9μηνο από την Σιδενόρ

Η μειωμένη ζήτηση στις αγορές της Ευρώπης, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου και της Β. Αφρικής, καθώς και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας, είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο εννέαμηνο του 2013 σε 610,9 εκ. ευρώ έναντι 847,7 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι σημειώνοντας πτώση κατά 27,9%.
Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 8,4 εκ. ευρώ έναντι 22,2 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012, επηρεασμένα σημαντικά και από το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο του 2013 σε ζημιές 57,8 εκ. ευρώ (ζημιές 0,6004 ευρώ ανά μετοχή) έναντι ζημιών 49,8 εκ. ευρώ (ή ζημίες 0,5173 ευρώ ανά μετοχή) το εννεάμηνο του 2012, γεγονός που αποδίδεται εκτός από τα παραπάνω και στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών (από 20% σε 26%) και του επαναϋπολογισμού του υπολοίπου του αναβαλλόμενου φόρου, των ελληνικών εταιριών του Ομίλου, από τον οποίο προέκυψε εφάπαξ αναβαλλομένη ζημία ύψους 13,6 εκ. ευρώ, που αναγνωρίστηκε το 1ο τρίμηνο και επιβαρύνει τα αποτελέσματα της χρήσης του 2013.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί το γεγονός ότι οι αποτελεσματικές ενέργειες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της διαχείρισης πρώτων υλών και αποθεμάτων επέτρεψαν στον Όμιλο να καταγράψει σημαντικά θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες.
Βασικοί άξονες της στρατηγικής του Ομίλου αποτελούν η ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του. Η υψηλή δυναμικότητα των παραγωγικών μονάδων, το εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων και οι συνεχείς ενέργειες για διείσδυση σε νέες αγορές, αποτελούν εχέγγυα για την αποτελεσματική συνέχιση και επέκταση των δραστηριοτήτων του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ.
Παράλληλα συνεχίζονται οι ενέργειες βελτίωσης του προϊοντικού μείγματος και περαιτέρω μείωσης του κόστους παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε πρόσφατα και η έναρξη υλοποίησης καινοτόμου επένδυσης που θα πραγματοποιηθεί αρχικά στο εργοστάσιο της SOVEL, με σκοπό τη μείωση τόσο της αναλισκόμενης ενέργειας, όσο και του αποτυπώματος άνθρακα (Co2) του εργοστασίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: