19/11/13

Η Τρόικα ζητά πλειστηριασμούς και τσεκούρι στα "ευγενή" ταμεία

«Σκληρή» και σε  υψηλούς τόνους περιγράφουν αρμόδια στελέχη  τη χθεσινή – διπλή - διαπραγμάτευση επτά ωρών του ΥΠΟΙΚ  με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες,  οι δανειστές απέρριψαν την απόδοση στα πιο πολλά από τα  ελληνικά μέτρα για το 2014, με επίκεντρο το ασφαλιστικό, επαναφέροντας στο τραπέζι ακόμη και το τσεκούρι στα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία (πχ ΔΕΚΟ τραπεζών).

Η τρόικα όμως άνοιξε και νέα μέτωπα: διεύρυνε στα 400 εκατ. το πρόσθετο κενό του 2014 από τον φόρο ακινήτων και είπε «όχι» σε περικοπή του ΠΔΕ κατά 200- 250 εκατ. ευρώ. Επέμεινε από τώρα σε μέτρα για το 2015 και – κυρίως -  κράτησε πολύ σκληρή στάση  στα «διαρθρωτικά», με αιχμή αποκρατικοποιήσεις, ομαδικές απολύσεις και τους πλειστηριασμούς.

Όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά  στις συνεχείς διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν τουλάχιστο έως την Πέμπτη. Τότε (προς το παρόν) οι δανειστές φέρεται να  έχουν προαναγγείλει στο οικονομικό επιτελείο την αναχώρησή τους με άγνωστο το χρόνο επιστροφής.

Από ελληνικής πλευράς  έχει σημάνει "συναγερμός". Εκφράζονται αιχμές για χρονοκαθυστέρηση δανειστών και επιχειρείται συμφωνία έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάθεση την Πέμπτη ενός Προϋπολογισμού επί χάρτου.

Τα νέα μέτωπαΗ κυβέρνηση  σε έναν βαθμό, ανέμενε ισχυρές ενστάσεις από τους δανειστές στην αποδοχή των μέτρων, στο 2015 και στον αναμορφωμένο φόρο προϊδεασμένη από τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί. Ωστόσο, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, κάποιοι δεν περίμεναν τόσο έντονη «αντίδραση» σε τόσα πολλά πεδία, όχι μόνο δημοσιονομικά αλλά και σε διαρθρωτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα:
•         Ανέβασε στα 400 εκατ. το «κενό» από  το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για τον φόρο ακινήτων (250 εκατ. έλεγε η κυβέρνηση) και προέβαλε βέτο στην κάλυψή του από την περικοπή του ΠΔΕ (Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) κατά 200- 250 εκατ. ευρώ.
  
•         Απέρριψε τα πιο πολλά από τα μέτρα (πάταξης φοροδιαφυγής και κυρίως εισφοροδιαφυγής) που προτάθηκαν για το 2014 ζητώντας νέα με επίκεντρο το ασφαλιστικό.

•         Επέμεινε στην θέση του Eurogroup  για προσδιορισμό από τώρα και των μέτρων του  2015. Ωστόσο αυτό το μέτωπο, λένε αρμόδια στελέχη, δεν έχει ανοίξει καν ακόμη…..

•         Σκληρή ήταν και η στάση  στα «διαρθρωτικά» με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις, τις ομαδικές απολύσεις  και – κυρίως - τους πλειστηριασμούς.

Ζήτημα Νο 1 οι πλειστηριασμοί
Ειδικά το μέτωπο των πλειστηριασμών  συζητήθηκε χθες στην συνάντηση τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έριξε στο τραπέζι  το «χαρτί» της πολιτικής αποσταθεροποίησης προκειμένου να αποδυναμώσει τις πιέσεις για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

«Πέρα από το όριο της φτώχειας, υπάρχει και η λογική της αδυναμίας. Υπάρχουν, δηλαδή, άνθρωποι που με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν θα χαρακτηρίζονταν φτωχοί. Όμως, είτε γιατί έχουν μείνει άνεργοι, είτε γιατί έχουν πλακώσει όλοι οι φόροι μαζί αυτό το διάστημα, έχουν μία αντικειμενική δυσκολία να είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους» προσδιόρισε από τον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς τη θέση της κυβέρνησης.

«Ενδεχομένως αυτή τη φορά πρώτα να κλείσουν τα διαρθρωτικά και μετά τα δημοσιονομικά» ανέφερε αρμόδια πηγή περιγράφοντας το μέγεθος των προβλημάτων και τη κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων…
 
Αιχμές για χρονοκαθυστέρησηΓια σκηνικό  διάστασης απόψεων σε όλα τα πεδία κάνουν λόγο αρμόδια στελέχη, λέγοντας ότι το έχουν δει ξανά στο παρελθόν όταν δεν υπήρχε «διάθεση» συμφωνίας. «Συνήθως οι διαπραγματεύσεις δεν κλείνουν όταν δεν θέλουν να κλείσουν» αναφέρει παράγοντας με μακροχρόνια πείρα, παραδεχόμενος όμως και ότι η ελληνική πλευρά έχει πάρα πολλά μέτωπα ανοικτά, ακόμη και τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου (αμυντικές – διαθεσιμότητες- ΕΥΔΑΠ) δίδοντας επιχειρήματα στους δανειστές...  

Οι δηλώσειςΤο ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς χθες το βράδυ σε συνάντηση υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Εξερχόμενος δύσκολες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας πάντως πως η κυβέρνηση βαδίζει με τη λογική να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup. 

«Δύσκολο μεν, αλλά νομίζω ότι μπορούμε» είπε.  Προϊδέασε πως λόγω της αλλαγής του φόρου ακινήτων υπάρχει μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό, «προσπαθούμε να το καλύψουμε» επισήμανε επαναλαμβάνοντας ότι  δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.   

Προηγουμένως, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ είχε προσδιορίσει τα νέα μέτωπα. «Υπάρχει «φασούλι» από το φόρο», είπε χαρακτηριστικά.  «Πάμε για συμφωνία σε όλα έως τις 9/12», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι δύσκολο αλλά θα το παλέψουμε».

Τα τεχνικά κλιμάκια είχαν χθες ολοήμερες συναντήσεις οι οποίες θα συνεχιστούν τουλάχιστο έως  την Πέμπτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας με στόχο να κλειδώσουν  έστω οι βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού που θα πρέπει  να κατατεθεί (βάσει Συντάγματος)  την Πέμπτη στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: