16/11/13

Νέα μέτρα σε δύο δόσεις!

Το νέο πακέτο μέτρων θα πέσει στα κεφάλια μας σε δύο δόσεις, προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις στην κοινωνία και να χρυσωθεί το χάπι στους βουλευτές που διαμαρτύρονται.

Η πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε μετά το προχθεσινό Εurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετακινήθηκε από τα μέτρα των 500.000.000 ευρώ που αποδεχόταν αρχικά στην αποδοχή νέων μέτρων ύψους 1,3 δισ. Tα συγκεκριμένα αυτά έσοδα, όπως εξηγούν στο οικονομικό επιτελείο, θα προέλθουν από την καλύτερη συλλογή εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση, τη μείωση των δαπανών σε ΔΕΚΟ και σε ΝΠΔΔ, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κυρίως στον τομέα της Υγείας και της παιδείας αλλά και την αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Η δεύτερη φάση (που θα εξαρτηθεί και από την αποδοχή της τρόικας) είναι η λήψη ενός δεύτερου πακέτου μέτρων στις αρχές του άλλου χρόνου, ύψους 500.000.000-600.000.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, μπορεί να υπερκερασθεί το εμπόδιο των εσωτερικών κυβερνητικών αντιδράσεων και βέβαια να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του θέματος. Την κυβερνητική πρόταση θα αναπτύξει αύριο το πρωί στις 11 ο Γ. Στουρνάρας στη συνάντηση που θα έχει με το κλιμάκιο της τρόικας.

Η προχθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup εξελίχθηκε άσχημα για την Ελλάδα, η οποία αποδέχθηκε καταρχάς ως βάση των νέων μέτρων το 1,3 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε την πόρτα και σε επόμενα πακέτα μέτρων, και τούτο παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των κυβερνητικών ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετοι φόροι και περικοπές.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την Ελλάδα να πάρει μέτρα για τη διετία 2014-2015, συντρίβοντας την αμυντική ελληνική στάση που μιλούσε για μέτρα μόνο για την επόμενη χρονιά.

Στο παιχνίδι μπήκε και το 2015 και βέβαια πολύ σύντομα, ενδεχομένως και πριν από την άνοιξη του 2014, η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με την ανάγκη για νέα δέσμη μέτρων, τα οποία θα είναι οι προϋποθέσεις για να ρυθμιστεί το ζήτημα της κάλυψης του χρέους. Εκεί λείπουν περίπου 10 δισ. ευρώ, και οι δανειστές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαιτήσουν την υπογραφή ενός νέου, του τρίτου κατά σειρά Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: