15/11/13

Το ναυάγιο του ΟΑΕΕ

Κραχ στον ΟΑΕΕ, καθώς το Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών αδυνατεί να εισπράξει έσοδα από την τελευταία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εως τώρα στη ρύθμιση έχουν μπει 28.500 ελεύθεροι επαγγελματίες, από ένα σύνολο οφειλετών στο Ταμείο που αγγίζει τους 370.000.

Παρά τις πιέσεις προς τους οφειλέτες, που ενσωματώνουν απειλές για κατασχέσεις και μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών (μέτρα αναγκαστικής είσπραξης), τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω κρίσης και παντού κλείνουν μαγαζιά.
Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπος με μείωση των συντάξεων των ασφαλισμένων, καθώς η τρόικα επιτάσσει να δίνονται συντάξεις με βάση την αντοχή των Ταμείων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή και την αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η διοικήτρια του οργανισμού Γεωργία Κωτίδου, εντάχθηκαν στη ρύθμιση 28.500 ασφαλισμένοι, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 7% του συνόλου των οφειλετών. Τα χρήματα που πρόκειται να εισπραχθούν δεν υπερβαίνουν τα 170.000.000 ευρώ, με την κυρία Κωτίδου να εκτιμά ότι, εάν η ρύθμιση ήταν ευνοϊκότερη, τότε οι εισπράξεις θα ήταν υψηλότερες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% όσων υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση οφείλει ποσά μικρότερα των 15.000 ευρώ. Αντίθετα, το 31% του συνόλου των οφειλετών χρωστά στο Ταμείο ποσά άνω των 20.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση έγιναν με το παράδοξο να ζητείται από τους οφειλέτες να προσκομίσουν και φορολογική ενημερότητα για το τρέχον έτος, παρότι, αφού έχουν χρέη, δεν μπορούν να την αποκτήσουν. Από τα στοιχεία του ΟΑΕΕ προκύπτει ότι περίπου 250.000 ασφαλισμένοι χρωστούν στο Ταμείο ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ και κινδυνεύουν άμεσα με λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

 Από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τα πρώτα ατομικά ειδοποιητήρια, που αποτελούν την τελευταία προειδοποίηση για τους οφειλέτες, αναμένεται να αποσταλούν εντός του Νοεμβρίου. Είκοσι μέρες μετά την αποστολή του συγκεκριμένου ειδοποιητηρίου, βάσει νόμου ξεκινούν οι διαδικασίες λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κάτι που ισοδυναμεί με λουκέτο για τις επιχειρήσεις τους και οικονομική καταστροφή για τους ίδιους.

Οι μισοί χρωστούν

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών έχει στη μητρώα του περίπου 774.000 ασφαλισμένους. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς (370.000 άτομα) έχουν οφειλές προς το Ταμείο λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Οι απλήρωτες εισφορές έχουν εκτοξευθεί στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2009 ήταν 3,5 δισ. ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση για το νέο έτος θα περιοριστεί στα 800.000.000 ευρώ, ενώ φέτος έφτασε το 1,2 δισ. ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΑΕΕ κυμαίνονται από 210 ευρώ έως 709 ευρώ το δίμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: