18/3/14

"Βόμβα" Rehn για αύξηση ορίου ηλικίας στις συντάξεις

Μια …ύποπτη απάντηση έδωσε ο κοινοτικός Επίτροπος Όλι Ρεν αναφορικά με τις χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, που αφενός ρίχνει στα βράχια το πρωτογενές πλεόνασμα, αφετέρου δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει αυτό που δεν λέει η Ελληνική κυβέρνηση, ότι θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα να ακυρωθούν χιλιάδες από αυτές τις  αιτήσεις. 

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο άγνοιας του ευρωπαίου επιτρόπου, που θεωρείται και το λιγότερο πιθανό σενάριο. 

Στην πράξη, ο Όλι Ρεν, απαντώντας στον κ. Σκυλακάκη θεωρεί δεδομένο ότι δεν  θα εγκριθούν χιλιάδες αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση. Η αιτιολόγηση είναι πως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί κατά δύο χρόνια. Όμως προφανώς και δεν γνωρίζει – ή γνωρίζει; - ότι υπάρχει μια σειρά εξαιρέσεων από τα γενικά όρια, στα οποία στηρίζονται οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί. Γιατί μπορεί οι Έλληνες να έχουν ζαλιστεί από τις συνεχείς αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, όμως όταν πρόκειται για κάτι τόσο σοβαρό όπως η αίτηση συνταξιοδότησης, ενημερώνονται κατάλληλα ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι νόμοι. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Πρόεδρος της   Δράσης και Ευρωβουλευτή Θόδωρος  Σκυλακάκης κατέθεσε παλαιότερα, ερώτηση  στην Κομισιόν,  σχετικά με το ζήτημα δημοσιονομικής τάξης που προκύπτει από τα αν τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα, (προσεγγίζουν τις 360.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις), έχουν περιληφθεί στο έλλειμμα των ετών στα οποία αντιστοιχούν. H Επιτροπή είχε απαντήσει ότι οι Ελληνικές αρχές είναι αρμόδιες να παρέχουν έγκυρες φορολογικές και στατιστικές πληροφορίες. Ο κ. Σκυλακάκης επανήλθε, ρωτώντας, σε ποιο σημείο περιλαμβάνονται οι σχετικές δημοσιονομικές προβλέψεις για τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά δικαιώματα και πόσο επιβαρύνουν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, για το 2012 και το 2013.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Ρεν (E-000106/2014), απάντησε ότι «Σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς στατιστικούς κανόνες του ΕΣΛ, η συνταξιοδότηση επηρεάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα αφότου έχει εγκριθεί η σχετική αίτηση», που σημαίνει ότι όταν οι άνθρωποι βγαίνουν στη σύνταξη και η κυβέρνηση καθυστερεί τη διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων, όπως συμβαίνει μαζικά τα τελευταία χρόνια, τότε φουσκώνει πλασματικά το πρωτογενές πλεόνασμα έχοντας απλώς μεταθέσει τις υποχρεώσεις του 2012 και 2013 στα επόμενα χρόνια. Ο κ. Ρεν απάντησε επίσης ότι «μέρος των εκκρεμουσών αιτήσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 2 έτη από την 1η  Ιανουαρίου 2013. Αυτό οδήγησε σε εκκρεμούσες αιτήσεις συνταξιοδότησης εκ μέρους εκείνων που υπέβαλαν σχετική αίτηση για σύνταξη, χωρίς να έχουν ακόμη συμπληρώσει το νέο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι αιτήσεις αυτές φυσικά δεν θα εγκριθούν. Ως εκ τούτου, δεν θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις.»

Ο Πρόεδρος της Δράσης κ. Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβερνητική πολιτική  να μοιράζει το λογιστικό πλεόνασμα σαν να επρόκειτο για πραγματικό δείχνει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε τίποτε δεν άλλαξαν και τίποτε δεν ξέχασαν από τις πρακτικές του παρελθόντος. Συνεχίζουν να νομίζουν ότι πολιτική είναι να κοροϊδεύεις τον κόσμο μοιράζοντας χρήματα που δεν υπάρχουν και δημιουργώντας ελπίδες (με αιτήσεις συνταξιοδότησης  που κατά τον κ. Ρεν δεν θα εγκριθούν), που ξέρεις ότι θα διαψευστούν. Και αφού σε ψηφίσουν τους προσγειώνεις στην πραγματικότητα με το περίφημο: «Μετά την απομάκρυνση εκ του (εκλογικού ταμείου), ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: