28/3/14

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τις ευρωεκλογές από τον Γ.Μιχελάκη, που προβλέπει ασυμβίβαστο αν ο υποψήφιος έχει έδρα στη Βουλή

Το σχέδιο νόμου για τις ευρωεκλογές κατέθεσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά την εκλογή των ευρωβουλευτών για πρώτη φορά με σταυρό προτίμησης και τη θέσπιση ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι όποιος εν ενεργεία βουλευτής θέλει να είναι υποψήφιος... Βρυξελλών θα πρέπει να παραιτηθεί. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται ενιαία εκλογική περιφέρεια και ο εκλογέας μπορεί να βάλει έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας επιτρέπονται έως δύο εμφανίσεις, ενώ τρεις επιτρέπονται για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας (η απαγόρευση ισχύει από τις 18 Απριλίου). Παράλληλα, επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων έως και μία ημέρα πριν από τις εκλογές.

Δικαίωμα υποβολής πρότασης υποψηφίων έχουν μόνο τα κόμματα ή οι συνασπισμοί συνεργαζόμενων κομμάτων. Στους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων μπορούν να συμμετέχουν και πολιτικές κινήσεις που δεν αποτελούν πολιτικό κόμμα.

Στην πρόταση κάθε συνδυασμού επισυνάπτεται γραμμάτιο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας για την κατάθεση χρηματικού ποσού τριών χιλιάδων ευρώ (3.000), η έλλειψη του οποίου καθιστά την πρόταση απαράδεκτη.Στα ψηφοδέλτια μπορεί να αναγράφονται πριν από το έμβλημα και το όνομα του συνδυασμού του κόμματος ή του συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων το έμβλημα και το όνομα του ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος με το οποίο κάθε συνδυασμός συνδέεται.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για την ανάδειξη των μελών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ποσοστό 50% καταβάλλεται στα κόμματα και στους συνασπισμούς και ποσοστό 10% καταβάλλεται στα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς με βουλευτές εκλεγμένους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Η κατανομή στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς γίνεται με βάση τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν κατά περίπτωση στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές ή εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθορίζεται στα 135.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί για τους υποψήφιους βουλευτές στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας (της Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: