20/3/14

600 εκατ. ευρώ η προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό

Η απόσταση που χωρίζει το Ταμείο από την προσφορά της ελληνοκινεζαραβικής κοινοπραξίας και πώς αυτή μπορεί να καλυφθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, είναι πλέον το μεγάλο ερώτημα για την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού που αφορά την αξιοποίηση των 6.240 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Μία απόσταση που είναι μάλλον… μεγάλη ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τις Lamda Development, Al Maabar και Fosun να έχουν υποβάλει οικονομική προσφορά πέριξ των 600 εκατ. ευρώ, τίμημα το οποίο προκύπτει με βάση το χρηματοοικονομικό μοντέλο της σύμβασης για το Ελληνικό, την  στιγμή που, από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να ζητεί, σύμφωνα με τα ίδια κριτήρια της σύμβασης, κάτι παραπάνω από 700 εκατ. ευρώ. Οι αρχικές πληροφορίες χθες έκαναν λόγο για ένα τίμημα από πλευράς των Lamda Development- Αl Maabar- Fosun στα πέριξ των 430 εκατ. ευρώ, υπολογισμένο ωστόσο σε σημερινές αξίες και χωρίς επιπλέον κεφάλαια που προσθέτει η κοινοπραξία από μελλοντική ανάπτυξη.
Αυτό που επεσήμαναν πάντως κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία είναι αυτό που ζήτησε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, τη βελτίωση δηλαδή της μίας και μοναδικής προσφοράς για το Ελληνικό, έχει συμβεί σε πολλούς- αν όχι στους περισσότερους από τους διαγωνισμούς που έχει πραγματοποιήσει το Ταμείο. «Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, (σ.σ. αν και σε αυτή την περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ήταν περισσότεροι), ο οποίος είχε πραγματοποιηθεί από κοινού με την Εθνική Τράπεζα και είχε τελικά αίσια έκβαση. Πρόκειται για συνήθη εξέλιξη, η οποία ήταν παραπάνω από αναμενόμενη και στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής από αυτούς που έχουν υλοποιηθεί  όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων ακινήτων», ανέφεραν οι ίδιοι.  
«Το αισιόδοξο σενάριο, αυτό της ‘’χρυσής τομής’’ για το τίμημα που θα υποβάλλουν οι επενδυτές και το αντίστοιχο που θα ζητεί το ΤΑΙΠΕΔ είναι το επιθυμητό αυτή την στιγμή και από τις δύο πλευρές, με επιπλέον πολλαπλασιαστικά οφέλη για το γενικότερο επενδυτικό κλίμα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα αστικής ανάπλασης αυτή την στιγμή σε διεθνές επίπεδο».  Προβληματισμός, αντίθετα, επικρατεί για την περίπτωση που τελικά ο διαγωνισμός καταλήξει χωρίς ανάδοχο, δεδομένου ότι για να επαναληφθούν οι σχετικές διαδικασίες θα απαιτήσει πολύ χρόνο, την ίδια στιγμή που η αποτυχία αξιοποίησης της έκτασης, η οποία παραμένει σε αχρησία για 13 χρόνια, θα είναι αρκετά ‘’ηχηρή’’ εντός και εκτός Ελλάδος.  Ευνόητο είναι, όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, ότι οι εξελίξεις όσον αφορά το συγκεκριμένο διαγωνισμό έχουν και πολιτική χροιά, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι σθεναρές αντιδράσεις από το ‘’μέτωπο’’ της αντιπολίτευσης.   
Με βάση τη διαδικασία από εδώ και πέρα, οι Lamda Development- Fosun και Al Maabar θα πρέπει να υποβάλλουν τη βελτιωμένη τους προσφορά στο ΤΑΙΠΕΔ έως την ερχόμενη Τετάρτη 26 Μαρτίου και στη συνέχεια οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της τελικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί άμεσα, μέχρι το τέλος του μήνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: