17/3/14

Συμφωνία ΥΕΘΑ με Ελληνικά Ναυπηγεία, "λύνει" το πρόβλημα με τα υποβρύχια

Λύση στο πρόβλημα με τα τέσσερα υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού που έχουν κατασκευαστεί και βρίσκονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δίνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οπως δήλωσε προχθές ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, το Πολεμικό Ναυτικό, κατόπιν συμφωνίας με τα ναυπηγεία, αναλαμβάνει με τους υπεργολάβους και τους εργαζομένους (των οποίων η απασχόληση διασφαλίζεται πλήρως) την ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν και των δοκιμών θαλάσσης, προκειμένου να ενταχθούν στον στόλο.

«Τίθεται έτσι οριστικά τέλος σε μια πολυετή περιπέτεια, διασφαλίζοντας πλήρως τα χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου που υπάρχουν διαθέσιμα στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας για την ολοκλήρωση των εργασιών των υποβρυχίων, αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας έτσι την άμυνα της χώρας» ανέφερε ο υπουργός Αμυνας, κάνοντας γνωστό ότι «μετά την επιτυχή για το Ελληνικό Δημόσιο επίλυση του εξαιρετικά δύσκολου προβλήματος των υποβρυχίων, το υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει, ως αρμόδιο πλέον υπουργείο, την προσπάθεια συνολικής επίλυσης του προβλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

Την προσεχή Πέμπτη ο κ. Αβραμόπουλος θα ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια την Επιτροπή Αμυνας και Εξοπλισμών της Βουλής.
Απαντώντας, εξάλλου, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η δήλωση είναι ασαφής και αόριστη», η Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Αμυνας διευκρίνισε ότι «όπως κατ’ επανάληψη έχει διακηρύξει ο υπουργός, πρωταρχικό κριτήριο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προστασία του δημοσίου χρήματος στον ευαίσθητο τομέα των εξοπλισμών. Η χθεσινή εξέλιξη με τα υποβρύχια αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή. Τα ποσά που καταβλήθηκαν για την αγορά τους διασφαλίστηκαν. Είναι σαφές από τη δήλωση του υπουργού ότι πέραν του ποσού που είναι ήδη δεσμευμένο στους λογαριασμούς του υπουργείου για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του Δημοσίου».
Αναφορικά με τους εργαζομένους, όπως ξεκαθαρίζει το υπουργείο Αμυνας, «το Πολεμικό Ναυτικό εγγυάται πλήρως την απασχόλησή τους έως την ολοκλήρωση των εργασιών! Για την ώρα σημειώνουμε την αναγνώριση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συμφωνία για την άμεση παραλαβή των υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό είναι θετική εξέλιξη για το Ελληνικό Δημόσιο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο θέμα παρενέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, με δήλωσή του, συνεχάρη τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για την εξέλιξη αυτή, «έστω και έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση», (χωρίς να λέει όμως αφού ήταν τόσο εύκολο γιατί δεν το... έλυσε το θέμα εκείνος όταν ήταν υπουργός Αμυνας) εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του «γιατί έγινε αυτό που είχα προτείνει στην τελευταία σχετική συζήτηση στη Βουλή. Η ευθεία επαφή με τη διοίκηση των ναυπηγείων, στο πλαίσιο του νόμου του 2010, έδωσε γρήγορα αποτελέσματα. Ελπίζω ότι και οι επόμενοι χειρισμοί των αρμόδιων υπουργών θα γίνουν στο παραπάνω πλαίσιο με ταχύ ρυθμό, με στόχο πάντα την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ελληνικής Δημοκρατίας και την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού» δήλωσε ο υπερφίαλος αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: