26/3/14

Ακριβότερο το ρεύμα για μικρές καταναλώσεις

Αυξήσεις στις χρεώσεις ενέργειας για 2-2,5 εκατομμύρια μετρητές φέρνει η μνημονιακή δέσμευση για κατάργηση των λεγόμενων σταυροειδόων επιδοτήσεων από τις μεγάλες κυρίως εμπορικές καταναλώσεις, προς τις μικρές. Αφορά κυρίως εξοχικές κατοικίες και άλλες εγκαταστάσεις με κατανάλωση από 0 έως 800 KWH το 4μήνο. 

Το θέμα δεν είναι καινούριο, μάλιστα υπήρξε και σχετική πρόταση από την ίδια την ΡΑΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνουν αυξήσεις και στην κύρια κατοικία και εξετάζονται πιθανές εξαιρέσεις. Πληροφορίες κάνουν λόγο για επεξεργασία στοιχείων του ΥΠΟΙΚ ώστε να φανεί ποιες από αυτές τις καταναλώσεις αφορούν στην πρώτη κατοικία και μπορούν να μεταφερθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο γλυτώνοντας έτσι τις αυξήσεις. Ο 

Αντιθέτως για μετρητές σε άλλες κατοικίες – εγκαταστάσεις θεωρείται ως εξυγιαντικό μέτρο καθώς δεν είναι συνδεδεμένο με εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. 

Από την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων εκτιμάται ότι μπορεί να έρθει μία επιβάρυνση της τάξης του 20%. Σε όρους κόστους, αυτό συνεπάγεται ανά 4μηνο με βάση πρόχειρους υπολογισμούς σε μία επιβάρυνση της τάξης των 12 ευρώ ανά 4μηνο για κάποιον που καταναλώνει περίπου 800 KWH που είναι και το ανώτατο όριο της «επιδότησης» αυτής. 

Δεδομένη αντιθέτως είναι μία μικρή επιβάρυνση (2,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα) από την 1η Απριλίου και με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου για όλα τα τιμολόγια ρεύματος. Προέρχεται από την αναγκαία αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: