Ιανουάριος 2013. Η Βουλή συζητά για το αν θα προχωρήσει ή όχι στη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη «λίστα Λαγκάρντ». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στο κατηγορητήριο του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ. και της Χρυσής Αυγής, ωστόσο ο ίδιος δείχνει άνετος, αντλώντας τη δύναμή του από το ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. εν τέλει θα βάλουν πάνω από όλα τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και δεν θα ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του. Κατά την ομιλία του, θέλοντας να πείσει τους πάντες ότι βρίσκεται σε θέση ισχύος, αρχίζει να μην υπολογίζει όσα λέει -και σε μια έκρηξη αμετροέπειας για να δικαιολογήσει το ότι άφησε στο συρτάρι του αντίγραφο της «λίστας Λαγκάρντ»- προβαίνει στην ολέθρια ομολογία: «Μήπως δεν έχω ψηφιακή φωτοτυπία των αμυντικών σχεδίων της χώρας από τη θητεία μου στο υπουργείο Αμύνης; Βεβαίως έχω. Είναι δυνατόν να μην έχω; Πώς πήγαινα στο ΝΑΤΟ; Πώς πήγαινα στην Ευρωπαϊκή Ενωση;» «Τι λέτε; Πώς τα έχετε;» απαντά αντιδρώντας ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο κ. Βενιζέλος, έχοντας αντιληφθεί την γκάφα του, προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα απαντώντας το θρυλικό: «Αντε καλέ. Για να κάνουμε πραξικόπημα όταν πάρετε την εξουσία».
Εναν χρόνο και κάτι αργότερα, οι εξελίξεις στριμώχνουν για τα καλά τον κ. Βενιζέλο. Η δικογραφία που σχηματίστηκε εναντίον του «για κατασκοπία και παραβίαση μυστικών του κράτους» έπειτα από μήνυση του ιατρού Δημήτρη Αντωνίου διαβιβάστηκε στη Βουλή προκαλώντας την πλήρη ανατροπή. Κι αυτό γιατί, ενώ οι περισσότεροι αντιμετώπιζαν τις μηνύσεις του κ. Αντωνίου με μάλλον υποτιμητική διάθεση, η πρόσφατη απόφαση της τακτικής Δικαιοσύνης να αρχίσει προκαταρκτική εξέταση για το πρώτο Μνημόνιο, ύστερα από άλλη μήνυσή του, αλλάζει τα δεδομένα και δείχνει ότι «όλα εδώ πληρώνονται».
«Η αντιφατικότητα των ισχυρισμών του Ευάγγελου Βενιζέλου, η εμφανής κατάσταση πανικού στην οποία ευρίσκετο, σε βαθμό αποδιοργάνωσης του ειρμού των σκέψεών του, πρόδιδε έναν ένοχο, πανικόβλητο εγκληματία σε κατάσταση ψυχικής κατάρρευσης κάτω από το βάρος της αποκάλυψης των εγκλημάτων του κατά της χώρας και του έθνους» αναφέρει στη μήνυσή του ο κ. Αντωνίου. Μεταξύ άλλων, μάλιστα, προτείνει ως μάρτυρες τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Πάνο Καμμένο, την Αλέκα Παπαρρήγα, τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Φώτη Κουβέλη, τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και το πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη.
Η υπόθεση αυτή είναι η τρίτη και μένει να φανεί αν θα είναι και φαρμακερή για τον κ. Βενιζέλο. Μέχρι τώρα την έχει γλιτώσει δύο φορές, την πρώτη με τη «λίστα Λαγκάρντ» και τη δεύτερη με την υπόθεση των ναυπηγείων.
Ο πρώτος πάντως που είχε σπεύσει τότε να υπερασπιστεί τον κ. Βενιζέλο δεν ήταν άλλος από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος από το βήμα της Βουλής είχε πει: «Δεν προκύπτει από πουθενά θέμα ότι ο κ. Βενιζέλος έχει στην κατοχή του απόρρητα σχέδια της χώρας. Δεν έχει ούτε άλλο βάθος, ούτε άλλη ουσία αυτή η υπόθεση».
Εγκλωβισμένοι στις δικές τους δηλώσεις είναι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝ.ΕΛ., οι οποίοι, αν θέλουν να παραμείνουν συνεπείς σε όσα διακήρυσσαν όταν έσκασε το θέμα και να αρθούν το ύψος των περιστάσεων, θα πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν εξεταστική επιτροπή. Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, έδειξαν να αιφνιδιάζονται από τη διαβίβαση της δικογραφίας ενθυμούμενοι ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που ζητούσε δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Με τη δικογραφία να βρίσκεται πλέον στη Βουλή και τα αδικήματα να μην έχουν παραγραφεί, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που έχει τη δύναμη των 60 βουλευτών που απαιτούνται για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Η πίεση από το κόμμα του κ. Καμμένου ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 60 υπογραφών είναι δεδομένο πάντως ότι θα υπάρξει.
Το κακό για τον κ. Βενιζέλο είναι ότι η δικογραφία φτάνει στη Βουλή σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη για τον ίδιο περίοδο, κατά την οποία ο ίδιος είναι πιο αποδυναμωμένος από ποτέ. Με τις δημοσκοπήσεις να τοποθετούν το ΠΑΣΟΚ μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, τις αρνητικές γνώμες για τον κ. Βενιζέλο να ξεπερνούν το 80%, τον ίδιο να μην μπορεί να ελέγξει ούτε το κόμμα του αλλά και τους νεοδημοκράτες -οι οποίοι θα πρέπει και αυτοί να ψηφίσουν ανάλογα- να έχουν αποβάλει τις όποιες αναστολές για να τον δουν σε μια εξεταστική, ενδεχόμενο σχετικό αίτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση θα σημάνει συναγερμό.
Επιβαρυντική για τον κ. Βενιζέλο είναι η συγκυρία λόγω και της δικαστικής εξέλιξης με τον Μιχ. Καρχιμάκη. Οι δύο υποθέσεις δεν είναι επί της ουσίας συναφείς, αλλά νομικοί και κοινοβουλευτικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι από τη στιγμή που για ένα θέμα κατοχής απόρρητων εγγράφων (την οποία μάλιστα ο ίδιος αρνείται) ορίστηκε για τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ εγγύηση 1.000.000 ευρώ, για την περίπτωση του κ. Βενιζέλου (ο οποίος ομολόγησε κιόλας!), θεωρείται αδιανόητο να μην υπάρξει έστω διερεύνηση της υπόθεσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου