31/3/14

Μειώσεις κατ' ελάχιστο 10% στις επικουρικές συντάξεις από 1η Ιουλίου

Νέος γύρος παρεμβάσεων έρχεται στα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων. Η κατάργηση της συντριπτικής πλειονότητας των κοινωνικών πόρων, η μείωση των εισφορών και η εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες περικοπές. 
 
Η αρχή, σύμφωνα με το «Έθνος», θα γίνει από τα επικουρικά ταμεία όπου οι μειώσεις στις συντάξεις εκτιμάται πως θα είναι 8 με 10% σε αυτή τη φάση. Ωστόσο δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για τα Ταμεία κύριας Ασφάλισης, καθώς αναμένεται να προκύψει «μαύρη τρύπα» ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Τα 350 εκατ. περίπου απ' την απώλεια των κοινωνικών πόρων ενώ σημαντικός θα είναι και ο αντίκτυπος απ' τη μείωση των εισφορών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες ώστε να εξισωθούν με αυτές του ΙΚΑ, όπως ορίζει το μνημόνιο. 
 
Οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση ξεκινούν την 1η Ιουλίου από το επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ), ΄που θα εφαρμοστεί η "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος". Δηλαδή σε περίπτωση που προκύπτουν ελλείμματα θα περικόπτονται αυτομάτως οι συντάξεις. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2015 σε όλα τα επικουρικά ταμεία. Παράλληλα από τη νέα χρονιά θα εφαρμοστεί ένα "διπλό σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: