Προσλήψεις 200.000 έως 550.000 ανέργων στο Δημόσιο προτείνει το ΙΝΕ ΓΣΕΕ για τη μείωση της ανεργίας, υιοθετώντας τις προτάσεις του αμερικανικού Ινστιτούτου Levy.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και την “Πρόταση Εγγυημένης Απασχόλησης” του Ινστιτούτου Levy , το κράτος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Εργοδότης Ύστατης Καταφυγής και να προσλάβει ανέργους με 11μηνές συμβάσεις ώστε να μειώσει την ανεργία και ταυτόχρονα να αυξήσει το ΑΕΠ.
Μια τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας μέσα σε 15 μήνες αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ κατά 15,3 δισ. Ευρώ.
Η συγκεκριμένη πρόταση βασίζεται σε μελέτη του για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, που αποτελεί υποενότητα έρευνας για τις σχέσεις της οικονομίας των ΗΠΑ με την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιβάλλονται στην Ελλάδα εμφανίζουν πειστικά σημεία πως υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ» σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά. Εκτιμά όμως, ότι οι πολιτικές του ΔΝΤ για μείωση του ελλείμματος οδηγούν παράλληλα σε «θεαματική αποτυχία στον τομέα της ενίσχυσης της απασχόλησης» και εκτιμά ότι για την επαναφορά των ροών απασχόλησης σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θα απαιτηθούν περίπου 15 έτη ακόμη.
Εκτός από την παραπάνω πρόταση η μελέτη που διεξήχθη από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Levy και διευθύνων σύμβουλο του Bard College του Βερολίνου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον αναπληρωτή καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Κασίνο στην Ιταλία, Τζενάρο Ζέτσα, και τον ερευνητή Μιχάλη Νικηφόρου του πολιτικού τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, περιλαμβάνει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία. Το πρώτο περιλαμβάνει την μεταβίβαση κεφαλαίων από ξένες κυβερνήσεις προς την Ελλάδα μέσω ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ, το δεύτερο την αναστολή των πληρωμών των τόκων για το δημόσιο χρέος, ώστε να δημιουργηθούν πόροι για την ενίσχυση της απασχόλησης, το τρίτο την εισαγωγή ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω της έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων σε «Geuro», που θα χρησιμοποιείται ως παράλληλο νόμισμα, και το τέταρτο την υλοποίηση ενός προγράμματος «εργοδότη ύστατης καταφυγής» (ELR) που θα χρηματοδοτείται από το παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου