27/3/14

Αυξήθηκαν κατά 962 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Ιανουάριο

Μέσα σε ένα μόλις μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο αυξήθηκαν κατά 962 εκατ. ευρώ, φτάνοντας πλέον στα 62,303 δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία που ανήρτησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Από τα 962 εκατ. ευρώ, οι εισπρακτικές αρχές έλαβαν μόλις 61 εκατ. ευρώ μέσα τον Ιανουάριο ενώ από τα λεγόμενα «παλαιά» χρέη οι εισπράξεις ανήλθαν στα 205 εκατομμύρια ευρώ.
Τα «παλαιά χρέη» των 62,55 δισεκατομμυρίων έχουν χωριστεί για πρώτη φορά και σε κατηγορίες:
  1. Ποσό 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ προκύπτει από οφειλές δημοσίων επιχειρήσεων, κοινής ωφέλειας, δημοτικών επιχειρήσεων κ.λπ.
  2. Ποσό 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει προέλθει από τις πτωχευμένες επιχειρήσεις.
  3. Το υπόλοιπο ποσό των 47,97 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι αυτό στο οποίο στρέφονται οι προσπάθειες είσπραξης από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Ιανουάριο από τους 142 φορολογικούς ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου ολοκληρώθηκαν 43 έλεγχοι ενώ 14 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Επίσης, το συνολικό ποσό φόρων και προστίμων που βεβαιώθηκαν για τις υποθέσεις που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ανέρχονται σε 16,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ ή 15,71% του συνόλου από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: